Băsescu cere adoptarea codurilor până la 15 mai
0Preşedintele a respins solicitarea Asociaţiei „Opriţi codurile“, care dorea o dezbatere mai consistentă. Reprezentanţii a 21 de asociaţii nonguvernamentale nu au reuşit să-l convingă pe şeful statului să renunţe la ideea adoptării urgente a celor patru coduri.
„România nu îşi poate permite, în iulie, un raport care să nu constate progrese în Justiţie”, a declarat şeful statului. Traian Băsescu a precizat că ar fi inadmisibil ca în urma unui raport negativ, ţara noastră să fie penalizată cu suspendarea utilizării unor resurse financiare.
După întrevederea cu asociaţiile nonguvernamentale, preşedintele a spus că termenul de 15 mai este important, deoarece evaluările UE privind raportul pe Justiţie sunt programate pe 4 şi 19 mai.
Cele 21 de asociaţii neguvernamentale prezente la Cotroceni i-au solicitat şefului statului o dezbatere publică pe cele patru coduri. Reprezentanţii societăţii civile i-au spus şefului statului că procedura de adoptare rapidă a codurilor trebuie oprită.
Traian Băsescu a precizat că noile coduri pot fi amendate, prin notificări depuse la cele două comisii parlamentare. Modificări mai pot fi făcute şi ulterior, a precizat şeful statului.
Coaliţia, indecisă
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a apreciat ca „realizabil“ termenul de 15 mai, până la care membrii comisiei parlamentare pentru coduri intenţionează să depună raportul final asupra Codului Civil şi a Codului Penal.
Potrivit lui Ponta, raportul va fi depus la Senat, iar proiectele celor două coduri, Civil şi Penal, vor fi adoptate în procedură de urgenţă. „Pentru Codurile de Procedură Civilă şi Procedură Penală urmează să lucrăm în timpul verii şi până la toamnă să stabilim un termen”, a menţionat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.
Soluţia găsită de PDL şi PSD în privinţa codurilor juridice a fost descrisă drept „una de bun-simţ” de liderul PSD, Mircea Geoană.
El a susţinut ideea finalizării până la 15 mai a Codului Penal, dar a opinat că pentru celelalte coduri, mai ales pentru cele de procedură, ar trebui să se ţină seama de argumentele ONG-urilor şi să se acorde „un răgaz rezonabil”.
Victor Ponta a explicat că nu se mai poate vorbi despre asumarea răspunderii Guvernului pe cele patru proiecte de lege.
Mircea Geoană a întărit ideea, precizând că asumarea răspunderii nu a fost niciodată discutată şi acceptată de coaliţie, ci doar enunţată de preşedintele Traian Băsescu.