Basescu va da batai de cap guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Vreau sa construiesc un alt fel de institutie prezidentiala", a declarat, ieri, la Cluj-Napoca, Traian Basescu, aflat in vizita de o zi in municipiul cu primar P.D. "Romania nu mai trebuie sa fie

"Vreau sa construiesc un alt fel de institutie prezidentiala", a declarat, ieri, la Cluj-Napoca, Traian Basescu, aflat in vizita de o zi in municipiul cu primar P.D. "Romania nu mai trebuie sa fie intr-o vesnica trepidatie, statul trebuie sa functioneze pentru omul adesea zdrobit de stat, justitia sa lucreze pentru lege, politicianului trebuie sa-i fie frica sa puna mana pe telefon ca sa sune un judecator, serviciile secrete trebuie sa fie un partener activ in culegerea de informatii privind coruptia care afecteaza credibilitatea, forta financiara a statului, iar presedintele trebuie sa lucreze cot la cot cu premierul", a spus Traian Basescu, precizand ca va uza la maximum de prerogativa constitutionala de a fi prezent la sedintele de guvern. Acesta a subliniat ca "demnitatea nationala este cheia", dar "nu poti sa ceri unui popor demnitate cand il tii in saracie si nu poate sa plateasca facturile sau mancarea". Pentru asta, insa, economia trebuie insanatosita, fiscalitatea redusa, considera Basescu, astfel incat "nimeni sa nu se mai gandeasca la a nu plati obligatiile fata de stat", iar "obligatia financiara sa devina o onoare pentru oamenii de afaceri". "Un alt fel de presedinte" mai inseamna, pentru candidatul DA, "un om implicat in viata de zi cu zi", dar nu unul care "va spune ce saraci sunt oamenii si sa nu se intample nimic".
Autonomia locala: cat vor avea romanii vor avea si maghiarii
Deoarece tot a spus ca a venit cu bucurie la Cluj-Napoca, capitala Ardealului, unde traiesc 19 la suta maghiari, Traian Basescu s-a referit si la relatia cu UDMR. In eventualitatea unei colaborari cu Uniunea, a precizat ca nu va accepta "cumetria de tip Attila Verestoy cu lemnul din Bistrita sau Suceava". El a promis ca le va fi maghiarilor acelasi partener care le este romanilor si vrea mai degraba o alianta cu cetatenii, in contextul in care "UDMR este umbrela de vreme rea pentru cine nu obtine 51 la suta". "Daca as putea sa evit o alianta fara sa le accept conditiile, as face-o", a spus candidatul PNL-PD. Privitor la chestiunea autonomiei, Traian Basescu a fost extrem de transant: "Maghiarii vor avea tot atata autonomie locala cat vor avea si romanii; autonomia de la Cluj-Napoca va fi si cea de la Odorheiu Secuiesc, cand va avea Clujul mai multa, vor avea toti, important este ca maghiarii sa-si pastreze filonul cultural, sa si-l dezvolte".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite