Băsescu, despre autonomia secuilor: „Niciodată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în vizită de stat la Budapesta, preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că în România nu va exista autonomie teritorială şi nici nu va fi acceptat conceptul de drepturi colective

Aflat în vizită de stat la Budapesta, preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că în România nu va exista autonomie teritorială şi nici nu va fi acceptat conceptul de drepturi colective pentru minorităţi.

„Referitor la termen, vi-l pot da, este „niciodată”, pentru că România este definită ca stat naţional unitar şi suveran”, a răspuns şeful statului, întrebat dacă este posibilă autonomia teritorială în regiunea secuiască.

„Ungaria consideră posibilă o asemenea autonomie teritorială şi va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România, bineînţeles în limitele clare ale Constituţiei române”, a declarat preşedintele ungar, Laszlo Solyom.

El a adăugat că este dreptul fiecărui stat de a recunoaşte sau nu principiul autonomiei teritoriale. Solyom a spus că relaţiile dintre cele două ţări sunt bune, ceea ce nu înseamnă că nu pot exista opinii diferite. Cei doi şefi de stat au convenit ca minoritatea română din Ungaria să fie reprezentată în Parlamentul de la Budapesta, o reglementare în acest sens fiind discutată în guvernul ungar.

Solyom a precizat că sistemul celor 46 autoguvernări româneşti, organizat pe principiul drepturilor colective, a compensat nereprezentarea în Parlamentul ungar a minorităţii româneşti. Laszlo Solyom a precizat că statul ungar, conform Constituţiei, nu este stat naţional unitar, ci format din mai multe minorităţi cu drept de reprezentare la toate nivelurile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite