Băsescu îşi asumă un eventual eşec la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele susţine că a luat serios în calcul varianta promulgării legii uninominalului, asumată de guvern, însă nu a vrut să lase clasa politică reformată doar pe

Preşedintele susţine că a luat serios în calcul varianta promulgării legii uninominalului, asumată de guvern, însă nu a vrut să lase clasa politică reformată doar pe jumătate.

Preşedintele Traian Băsescu a pledat ieri, la o întâlnire cu membrii Grupului pentru Dialog Social, pentru votul uninominal majoritar în două tururi de scrutin. El consideră că acesta este o variantă radicală pentru reformarea clasei politice de tranziţie, al cărei mandat îl consideră încheiat.

"Avem nevoie de o clasă politică valoroasă, care să tracteze naţiunea", a spus Traian Băsescu. După părerea sa, clasa politică de după 1989 şi-a încheiat mandatul istoric - reprezentat prin aderarea la NATO şi UE. "Actuala clasă politică, din care şi eu provin, nu mai are capacitatea de a îndeplini obiectivele tactice", a spus preşedintele.

El a precizat că în viitor va fi nevoie de o clasă politică cu "fineţe", capabilă să lucreze la capitole sociale cum sunt Sănătatea, Justiţia, Agricultura şi Educaţia. Sistemul politic actual nu are calitate, în opinia sa, fiind depreciat de gustul politicienilor pentru bani, influenţă şi clientelă, iar partidele fiind construite pe principiul "loialitate şi bani".

Ar accepta şi uninominalul guvernului

Preşedintele a spus că nu există un sistem electoral ideal, dar cel majoritar în două tururi de scrutin ar fi superior celui asumat de guvern pentru că este transparent, simplu şi asigură reprezentativitatea. "Un colegiu uninominal, un om", a spus şeful statului, adăugând că nimeni nu va mai intra în parlament fără 50 plus unu din voturile dintr-un colegiu.

El a admis faptul că există posibilitatea ca referendumul să nu fie validat, dar a declarat că în 2008 vom avea vot uninominal, iar dacă nu va fi admisă formula radicală "mergem şi cu jumătate de pas". Băsescu a spus că dacă prin referendum va fi validat votul uninominal majoritar, va cere parlamentului scrierea legii "aşa cum vrea poporul", iar în caz contrar va trimite legea Curţii Constituţionale.

"Partidele care vor refuza să scrie legea vor fi, după părerea mea, pulverizate la alegeri", a spus Băsescu. El a ridicat şi problema unui eventual eşec al referendumului, pe care îl impută deja, parţial, SRR şi SRTV, întrucât au refuzat să-l mediatizatizeze suficient.

La un pas de anularea referendumului

Preşedintele Băsescu a spus că "a stat şi s-a gândit foarte mult" dacă să anuleze decretul privind convocarea referendumului şi să promulge legea votului uninominal, varianta guvernului. El a declarat că a preferat să dea o şansă uninominalului pur şi că îşi asumă "şi un eventual eşec". Băsescu a spus că guvernul putea să îşi asume răspunderea pe lege şi după referendum, dar a preferat varianta asumării, "de bruiaj politic", o suprapunere pe care o consideră incorectă, destinată creării de confuzie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite