Băsescu mai aşteaptă o lună cu referendumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, că, în circa o lună, va decide dacă va organiza sau nu un referendum asupra introducerii

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, că, în circa o lună, va decide dacă va organiza sau nu un referendum asupra introducerii votului uninominal. "Dacă voi constata că lucrurile nu se desfăşoară într-un grafic care să dea certitudinea adoptării acestei legi până la sfârşitul sesiunii parlamentare, cu certitudine voi declanşa procedurile de organizare a referendumului", a avertizat şeful statului. El a spus că, la sfârşitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, va "evalua evoluţiile" din comisia parlamentară care discută codul electoral. În acest scop, Băsescu a anunţat că va avea o nouă rundă de consultări cu formaţiunile politice. Potrivit şefului statului, toate partidele care au venit la Cotroceni în ultimele două zile "îşi asumă responsabilitatea realizării unei legi electorale care să introducă votul uninominal". "Niciun partid nu vizează diminuarea şanselor de participare la viaţa parlamentară a minorităţilor", a mai declarat Băsescu. El a spus că i s-a părut "extrem de interesantă" propunerea unui partid - pe care nu l-a nominalizat - care doreşte ca senatorii să fie aleşi prin vot uninominal, în două tururi de scrutin, după acelaşi sistem ca primarii. În ceea ce priveşte deputaţii, un număr egal cu cel al senatorilor ar urma să fie ales tot prin vot uninominal, iar restul prin redistribuirea voturilor. Băsescu a arătat că noul sistem electoral trebuie adoptat până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

Consens asupra votului uninominal

La consultările de la Palatul Cotroceni au participat toate partidele parlamentare, mai puţin PRM. Liberalii, conservatorii şi PSD şi-au arătat neîncrederea în aceste discuţii, trimiţând la Cotroceni delegaţii din care a lipsit preşedintele partidului. După negocieri, toate formaţiunile, mai puţin UDMR, au declarat că susţin introducerea sistemului de vot uninominal. Reprezentanţii minorităţii maghiare nu au mai fost însă atât de vehemenţi împotriva acestui sistem de vot, sugerând că îl vor accepta dacă se găseşte o soluţie care să nu ducă la diminuarea prezenţei UDMR în parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite