Băsescu, analiză fără ecou în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului a ţinut un discurs privind starea naţiunii. El a trecut în revistă toate temele aflate în dezbaterea internă. Subiectele de politică externă anunţate iniţial au lipsit

Preşedintele a criticat lipsa de viziune a clasei politice. El s-a angajat să conlucreze cu „orice guvern care să nu fie dependent de o oligarhie”.

Ultimul discurs al preşedintelui în faţa parlamentarilor actualei legislaturi a fost primit cu răceală. Premierul Tăriceanu a absentat, la fel şi liderii PSD, Ion Iliescu şi Adrian Năstase. După cum a promis, nici Corneliu Vadim Tudor nu a fost prezent. Şedinţa a fost condusă de Eugen Nicolicea şi Norica Nicolai, în condiţiile în care Nicolae Văcăroiu este plecat în Mexic, iar Bogdan Olteanu a intrat în sala de plen la finalul alocuţiunii.

Şeful statului şi-a moderat poziţiile în chestiuni altminteri disputate cu clasa politică: reforma constituţională, formarea guvernului după alegeri şi funcţionarea instituţiilor statului. „Regimul are sincope sau produce crize”, a spus preşedintele, reamintind că evenimentul „cel mai grav” a fost suspendarea sa. Băsescu a propus corectarea „deficitului de democraţie” prin cooperare. „Cooperarea este posibilă numai când dezbaterea este sinceră”, a spus şeful statului.

Ce s-a schimbat în tonul preşedintelui

În ceea ce priveşte situaţia postelectorală, schimbarea de discurs este netă. Dacă Băsescu declara în urmă cu câteva luni că va numi un premier PDL, indiferent de rezultatul alegerilor, acum a revenit. „Personal, voi conlucra cu orice guvern care răspunde priorităţilor României de azi, care nu este dependent de o oligarhie sau de un interes de grup, care are curajul să îşi asume schimbări dificile”, a spus şeful statului.

Cu toate acestea, el a formulat critici destul de dure guvernului condus de premierul Tăriceanu. Băsescu a vorbit despre restanţele din domenii-cheie, cum ar fi agricultura, sănătatea şi educaţia, precum şi incoerenţa alocării resurselor bugetare. El a pus sub semnul întrebării capacitatea instituţiilor de a-şi fixa obiective strategice şi de a avea coerenţă în acţiuni.

„Ce speranţe să avem că va fi respectat calendarul adoptării euro? Ce încredere să avem că vom asigura sustenabilitatea sistemelor de pensii pe termen lung astfel încât să preîntâmpinăm efectele nefavorabile ale îmbătrânirii populaţiei?“, s-a întrebat preşedintele.

Băsescu a criticat şi clasa politică, a cărei mentalitate “poate evolua”, şi a îndemnat ca dezbaterile din campanie să fie pe programe politice.

Fără referiri la  politica externă

Deşi anunţase un discurs pe teme privind politica internă şi externă, referirile la criza economică care răvăşeşte finanţele occidentale sau situaţia din Caucaz au lipsit din alocuţiunea preşedintelui.

Politologul Alexandru Radu susţine că astfel de referiri au lipsit din discursul preşedintelui, pentru că „preşedintele nu are atribuţii în sensul celor deţinute de Guvern“. „ Interesele sale un pot fi punctuale, de acest gen“, spune Radu.

Mesajele preşedintelui

 „Ţin să mulţumesc guvernelor din perioada 2000 -2007 şi comunităţii de afaceri. În această perioadă, PIB a crescut, în medie, cu 5,6%“.

„Un element pozitiv al acestor ani este capacitatea oamenilor politici de a se mobiliza”.

„Aş vrea să remarc limbajul dublu al unor politicieni, care au încercat constant să blocheze cursul justiţiei”.

„O dovadă de lipsă de capacitate de planificare strategică avem în domeniul absorbţiei fondurilor europene”.

„Până în acest moment nu a fost transmis Comisiei Europene niciun proiect major în domeniul transporturilor”.

„Nu putem vorbi de democraţie funcţională atunci când Curtea Constituţională devine principalul arbitru al scenei politice”.

„Nu putem vorbi despre o bună guvernare în condiţiile în care nu există o majoritate parlamentară”.

„Voi conlucra cu orice guvern care răspunde priorităţilor României de azi, care nu este dependent de o oligarhie sau de un
interes de grup”.

„Instituţiile nu trebuie să mai tolereze comportamentul violent”.

„Campania electorală mă aştept să fie ocazia confruntării între programe politice”.

image

Numai când preşedintele sesizează aceste probleme, Guvernul şi partidele politice le iau mai apoi în seamă

image


Vasile Blaga,
secretar general PDL

image

Discursul este recunoaşterea unei înfrângeri a preşedintelui şi a Guvernului de dreapta

image


Mircea Geoană,
preşedintele PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite