Băsescu ameninţă cu demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele declară că va merge în faţa electoratului pentru un nou mandat, dacă e suspendat Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat ziarului "Cotidianul",

Preşedintele declară că va merge în faţa electoratului pentru un nou mandat, dacă e suspendat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat ziarului "Cotidianul", că va demisiona din funcţie dacă parlamentul îl va suspenda din funcţie.

Surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale au afirmat, încă de acum o lună, că şeful statului are o astfel de intenţie. El a renunţat să o declare public după ce, la consultările care au avut loc la Palatul Cotroceni, la mijlocul lunii martie, preşedintele PC, Dan Voiculescu, i-a cerut demisia. Şeful statului nu a dorit ca, anunţând că va demisiona dacă va fi suspendat, să-i dea satisfacţie lui Voiculescu. Apropiaţii preşedintelui Băsescu apreciază că planul acestuia este să-i provoace pe principalii săi adversari şi să-i determine să intre într-o competiţie electorală. Ei consideră că actualul preşedinte va câştiga detaşat aceste alegeri anticipate şi va beneficia de un mandat de cinci ani.

"Este o şansă de a afla tot adevărul despre Băsescu"

"Un joc ieftin, marca Traian Băsescu", aşa a calificat preşedintele PSD, Mircea Geoană, afirmaţia şefului statului. "Dacă îşi va menţine această decizie pot să spun că va fi una corectă", a declarat liderul PSD.

"Trebuie să ne întoarcem la popor şi să vedem dacă vrea să mai continuăm doi ani cu ceartă şi cu scandal. Suspendarea merge înainte şi fie că vom merge la un referedum privind demiterea, fie la alegeri prezidenţiale anticipate, cred că este o şansă pentru poporul român de a afla tot adevărul despre Traian Băsescu", a spus Geoană.

Conducerea PSD a avut, ieri, o întâlnire informală cu conducerea partidului în care s-a discutat despre suspendarea preşedintelui. Liderii PSD s-au pus de acord să continue procesul de suspendare, şi au stabilit ca Nicolae Văcăroiu, cel care ar urma să preia mandatul interimar de preşedinte, să fie pregătit pentru preluarea mandatului . Această pregătire va însemna, printre altele, şi stabilirea echipei cu care Văcăroiu se va duce la Cotroceni.

Pot concluziona că suspendarea este un act politic, fără o motivaţie constituţională. Un referendum cu privire la demiterea preşedintelui înseamnă o confruntare electorală între mine şi parlament. Or, eu cred că parlamentul, ca instituţie, trebuie protejat. El nu trebuie supus riscului de a fi înfrânt de poporul român. Imediat după eventualul vot de suspendare, cei care au generat acest abuz trebuie scoşi în faţa electoratului. Imediat după vot, doar demisia mea ne-ar pune pe toţi în faţa electoratului. Mă voi prezenta cu responsabilitate în faţa cetăţenilor în această competiţie democratică la care îi invit să participe şi pe artizanii politici care au generat abuzul suspendării. (...) Până în ultima clipă cât se află în funcţie, preşedintele României poate emite decretul prin care să se organizeze referendum pentru votul uninominal şi poate chiar simultan cu următoarele alegeri pentru funcţia de preşedinte".
Traian Băsescu

Ce spune Constituţia

ARTICOLUL 97
(1) Vacanţa funcţiei de preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.

(2) În termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de preşedinte al României, guvernul va organiza alegeri pentru un nou preşedinte.

Demisia preşedintelui

Avantaje
- Traian Băsescu se întoarce la popor
- Preşedintele îşi va face campanie electorală
- Şeful statului îi decredibilizează pe cei care au iniţiat suspendarea

Dezavantaje
-
Pierde controlul asupra serviciilor secrete
- Dosarul "Flota" poate fi readus pe rol
- Nicolae Văcăroiu devine preşedinte interimar pentru trei luni

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite