Băsescu, acuzat că a şantajat Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană susţine că şeful statului a ordonat serviciilor secrete să caute informaţii compromiţătoare despre judecători Cu o zi înainte de votul privind suspendarea lui Traian

Mircea Geoană susţine că şeful statului a ordonat serviciilor secrete să caute informaţii compromiţătoare despre judecători

Cu o zi înainte de votul privind suspendarea lui Traian Băsescu, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a aruncat o bombă pe piaţa politică: şeful statului ar fi făcut presiuni asupra judecătorilor de la Curtea Constituţională, utilizând informaţiile compromiţătoare furnizate de SRI.

Geoană a pus sub semnul întrebării credibilitatea Curţii, sugerând că decizia acestei instanţe de a aviza negativ propunerea de suspendare a lui Băsescu s-a datorat unui şantaj.

Mircea Geoană a declarat că preşedintele Traian Băsescu a solicitat conducerii SRI să caute în arhiva proprie informaţii compromiţătoare despre judecătorii Curţii Constituţionale, pe care şeful statului le-a folosit pentru a vicia verdictul în legătură cu cererea de suspendare.

Geoană a cerut demisia de onoare a preşedintelui şi a judecătorilor Curţii care au fost dovediţi de CNSAS că au făcut poliţie politică. "De abia acum începe aflarea întregului adevăr despre trecutul preşedintelui Băsescu şi modul în care el înţelege să facă politică", a subliniat Geoană.
Surse din PSD au afirmat că mai există documente de acest gen care să-l compromită pe şeful statului, acestea urmând să fie scoase după ce Băsescu va fi suspendat sau îşi va da demisia.

Mircea Geoană a afimat că avizul Curţii Constituţionale a fost viciat în urma unui "şantaj". "Traian Băsescu a solicitat serviciilor de informaţii, SRI, SIE şi UM 0962 a Ministerului Administraţiei şi Internelor, informaţii compromiţătoare pe care aceste instituţii le deţin asupra judecătorilor Curţii Constituţionale a României. În mod specific, Traian Băsescu a solicitat directorului SRI şi primului-adjunct al directorului SRI astfel de informaţii despre judecătorii Curţii", a declarat preşedintele PSD.

Mircea Geoană a mai spus că prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, a dispus verificarea acestor informaţii în baza de date a serviciului, inclusiv la Departamentul de Analiză şi Sinteză. "Ceea ce a fost prezentat de către banca de date a SRI a fost înaintat printr-o notă preşedintelui României", a arătat Geoană. El a adăugat că aceste note reprezintă "dovada acestei imixtiuni politice practicate de Traian Băsescu". Liderul PSD a precizat că va cere o expertiză grafologică a respectivelor note pentru a certifica dacă sunt într-adevăr scrise de Coldea. Potrivit unor surse din partid, respectivele note sunt scrise de mână, şi nu la calculator, pentru a nu se lăsa nicio dovadă electronică pe baza căreia s-ar putea identifica autorul notelor sau biroul de la care au fost scrise.

Geoană cere demisia conducerii SRI

"Cerem demisia conducerii SRI. Este inacceptabil să te pretezi la un astfel de joc politic, indiferent cine te sună, indiferent că este preşedintele României sau altcineva. Nu ai voie să execuţi astfel de ordine", a declarat Geoană. El a mai solicitat Parchetului Militar să-l pună sub acuzare pe primul-adjunct al SRI, precum şi pe toţi cei care "au colaborat la acest act de poliţie politică, şantaj, intimidare şi divulgare de secrete".

Iniţial, liderul social-democraţilor nu a precizat dacă solicită doar demisia lui Florian Coldea sau cere şi demisia directorului SRI, fostul senator PSD George Maior.

Liderul PSD a solicitat înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ancheteze aceste acuzaţii şi a cerut SRI, SIE şi UM 0962 să prezinte toate notele transmise către preşedintele Băsescu cu privire la judecătorii de la Curtea Constituţională. Geoană a refuzat să precizeze dacă sursa biletelor prezentate, despre care a pretins că ar fi scrise de Coldea, este actualul director al SRI, George Maior. Surse din PSD susţin că Maior le-ar fi spus că nu ştia despre acţiunile întreprinse de Coldea, menţionând că au mai existat precedente în care şeful statului ar fi lucrat cu adjuncţii serviciilor, fără informarea directorului. "I-am spus să se jure cu mâna pe inimă că nu ştia. A fost cam reticent", a relatat unul dintre liderii PSD.

Voiculescu îi felicită pe sereiştii de bine

"Lucrurile s-au tranşat şi nu cred într-o Curte Constituţională care una face astăzi şi alta mâine. Nu consider utilă o reexaminare a unei Curţi care este ori şantajabilă, ori neprofesionistă", a declarat, ieri, preşedintele PC, Dan Voiculescu. El şi-a exprimat convingerea că decizia judecătorilor în privinţa suspendării din funcţie a lui Traian Băsescu a fost influenţată de "adnotările" făcute de prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, care reprezintă interesele şefului statului. Voiculescu consideră că Florian Coldea ar trebui să-şi dea demisia, lucru pe care ar fi bine să-l facă şi preşedintele. Liderul conservatorilor a anunţat că îl va include pe prim-adjunctul SRI în plângerea penală împotriva şefului DNA, Daniel Morar. "Coldea a fost implicat profund în criza ostaticilor din Irak. El şi Predoiu de la SIE sunt oameni care reprezintă interesele lui Traian Băsescu la serviciile secrete", a mai spus Dan Voiculescu, adăugând că, din fericire, preşedintele nu a reuşit să-şi subordoneze total SRI. El i-a felicitat pe toţi "meseriaşii din serviciile secrete" care nu au acceptat să intre în slujba lui Băsescu.

Preşedintele României, Traian Băsescu, respinge categoric afirmaţiile făcute de liderul PSD Mircea Geoană. Aceste afirmaţii sunt o încercare evidentă de a decredibiliza avizul negativ privind suspendarea şefului statului, dat de Curtea Constituţională.
Administraţia Prezidenţială

Dacă aceste lucruri se adeveresc, cu toată consideraţia pe care o am pentru membrii Curţii Constituţionale, decizia începe să fie înconjurată de numeroase şi grave semne de întrebare. Este un lucru care, dacă se confirmă, este ceva de categoria cutremur de gradul 8 pe scara Richter.
Călin Popescu Tăriceanu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite