Băsescu acuză monopolul energetic rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caspică, "via regiunea Mării Negre, spre UE", este o chestiune de "importanţă crucială". "Marea Neagră conectează coridoarele energetice dinspre Marea Caspică spre Europa de Vest şi poate

Caspică, "via regiunea Mării Negre, spre UE", este o chestiune de "importanţă crucială". "Marea Neagră conectează coridoarele energetice dinspre Marea Caspică spre Europa de Vest şi poate asigura prosperitatea zonei în situaţia în care se asigură securitatea", a apreciat şeful statului român. Traian Băsescu a declarat, la această conferinţă, că ultimul tip de ameninţare, în zona Mării Negre, este "exportul de practici nedemocratice". "Revoluţia trandafirilor din Georgia, revoluţia portocalie din Ucraina, reorientarea puterii de la Chişinău către accesul la UE sunt semnale pozitive excelente, iar România are datoria să se implice activ în consolidarea acestei orientări şi împiedicarea unui reviriment al totalitarismului în regiune. Totodată, este necesar un efort susţinut de consolidare a acestor regimuri. SUA trebuie să dezvolte o strategie comună cu UE pentru a împiedica revirimentul regimurilor autoritare", a cerut Băsescu.
Obiectivul: sporirea încrederii Bucureşti - Chişinău
După discursul ţinut printr-un sistem de videoconferinţă în faţa participanţilor la conferinţa "Dezvoltare economică şi securitate în regiunea Mării Negre", Băsescu a răspuns şi unei întrebări referitoare la relaţia cu Republica Moldova. În întrebare, şefului statului român i s-a reproşat că relaţia cu acest stat nu a constituit o prioritate a ultimilor ani. Băsescu a răspuns că România susţine integrarea Moldovei în valul de extindere a UE care cuprinde zona Balcanilor de Vest, pentru evitarea lipirii ţării vecine în valul din care va face parte Ucraina. "Suntem foarte dezamăgiţi de noul manual pentru liceele din Moldova, referitor la istoria poporului moldovean, aşa-numitul manual de istorie integrată al Moldovei", a spus Băsescu. El a subliniat însă că, în prezent, singurul obiectiv al autorităţilor este creşterea încrederii între factorii politici de la Bucureşti şi Chişinău. "După cum vedeţi, noi nu facem niciun comentariu oficial. Singurul obiectiv pe care îl avem acum este să creştem încrederea între factorii politici de la Bucureşti şi de la Chişinău", a spus şeful statului.
MAE rus nu răspunde
Ministrul de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a discutat, ieri, la Moscova, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, posibilitatea organizării unei vizite cât mai apropiate a premierului Călin Popescu Tăriceanu în capitala Federaţiei ruse. Cei doi miniştri au discutat despre Transnistria şi statutul Kosovo. La MAE rus nu a existat nicio reacţie privind afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa politicii moscovite. Ungureanu şi Lavrov au fost de acord că întâlnirile comisiei mixte româno-ruse ce inventariază tezaurul României la Moscova trebuie intensificate. (V. M.)

România, factor cheie în zona Mării Negre
Conferinţa "Dezvoltare economică şi securitate în zona Mării Negre" a fost găzduită la Washington de prestigioasa organizaţie "Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale" cu sprijinul Camerei pentru Comerţ şi Industrie a României în colaborare cu Fundaţia pentru Democraţie Cultură şi Libertate. Un important grup de experţi a analizat provocările la care este supusă zona Mării Negre, implicarea Statelor Unite, politica europeană şi relaţiile cu Rusia fiind aspectele care au suscitat o atenţie specială. "Este clar că România va juca un rol cheie în definirea politicilor privind această nouă frontieră atât ale NATO, cât şi ale UE", a spus Janusz Bugajski, director al programului CSIS "Noile Democraţii Europene". Traian Băsescu a participat la discuţiile de la Bucureşti prin sistemul de videoconferinţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite