Băsescu: lacrimi şi hohote de râs în ziua cea mai grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a râs copios în compania preşedintelui francez şi a cancelarului german la puţin timp după ce a aflat de moartea mamei sale. „Obligaţii de stat“, explică preşedintele. Mai multe fotografii Reuters l-au surprins pe şeful statului român glumind cu Angela Merkel şi cu Nicolas Sarkozy la două ore după ce aflase de moartea Elenei Băsescu. 

Ziua de luni, 4 octombrie, a fost una dificilă pentru preşedintele Băsescu. Prezent la Bruxelles, la Summitul Asia-Europa (ASEM), el a aflat vestea decesului Elenei Băsescu, mama sa.

Mai citeşte şi:

Înmormântarea  mamei unui preşedinte

Momentul este plasat între orele 14.10, când a fost înregistrat decesul, şi 16.24, când purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei anunţase deja intenţia şefului statului de a reveni în ţară în aceeaşi seară.

În aceeaşi zi era programată aşa-numita „fotografie de familie" a participanţilor la summit. În timp ce şefii de stat şi de guvern se adunau pentru fotografia de grup, un fotoreporter Reuters i-a surprins râzând în hohote pe Traian Băsescu, pe cancelarul german, Angela Merkel, şi pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Primise la acel moment Traian Băsescu tragica veste? „Adevărul" a reconstituit filmul momentelor importante din 4 octombrie.

7.20 - Preşedintele pleacă spre Bruxelles cu o cursă de linie. Potrivit programului oficial, Băsescu ar fi trebuit să participe până marţi seară la lucrările summitului.

14.10 - Decesul Elenei Băsescu este înregistrat oficial.

15.27 - Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, confirmă pentru „Adevărul" că mama sa a murit.

16.24 - Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, anunţă că şeful statului se va întoarce în ţară în acea seară, schimbarea de program survenind după anunţul morţii Elenei Băsescu.

16.47 - Valeriu Turcan anunţă că preşedintele l-a chemat la Bruxelles pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pentru a asigura conducerea delegaţiei României.

17.06 - Momentul fotografiei. Ora la care Băsescu a fost surprins râzând în hohote împreună cu cancelarul german, Angela Merkel, dar şi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este confirmată atât de programul oficial al summitului, cât şi de fotograful Reuters, Yves Herman. Potrivit programului afişat pe site-ul reuniunii, oficialii au fost chemaţi pentru „fotografia de familie" la 16.05, ora Belgiei (adică 17.05 ora României).  

Yves Herman, autorul fotografiilor, a confirmat şi el, pentru „Adevărul", momentul fotografierii: „Poza a fost făcută la ora 16 şi câteva minute (ora Belgiei - n.r.), la începutul sesiunii foto oficiale". El spune că „preşedintele vostru este un tip amuzant, care glumeşte mereu" şi recunoaşte că la acel moment şeful statului a râs în hohote. „Ce subiect! Poate râdea pe motiv nervos, dar nu cred. Este un subiect sensibil" - a comentat jurnalistul după ce a aflat motivul pentru care i-am solicitat aceste detalii.

23.35 - Băsescu se întoarce în Bucureşti cu o cursă de linie. De la aeroport a mers direct la Constanţa.

"Obligaţia unui şef de stat este de a nu face vizibile problemele de natură personală."
Valeriu Turcan
purtător de cuvânt al Preşedinţiei

Explicaţia preşedintelui

Contactat de „Adevărul", Traian Băsescu ne-a transmis, prin purtătorul de cuvânt, că nu poate devoala motivul pentru care cei trei au râs, dar a oferit următoarea declaraţie oficială: „Obligaţia unui şef de stat este aceea de a nu face vizibile problemele de natură personală, mai ales într-un asemenea context protocolar, cu o semnificaţie politică aparte pentru naţiunile reprezentate la Summitul ASEM de la Bruxelles".

Precedentul Obama

Un alt lider politic care a suferit un deces în familie într-un moment semnificativ a fost actualul preşedinte al SUA, Barack Obama. Ştirea decesului Madelynei Dunham, bunica lui Barack Obama, a făcut înconjurul planetei în 2008, din cel puţin două motive: data când s-a întâmplat şi modul în care pe atunci viitorul preşedinte american a anunţat-o.

Bunica lui Barack Obama, candidatul democrat la Preşedinţia SUA, avea 86 de ani şi suferea de cancer. Ea a murit luni, 3 noiembrie, cu o zi înainte ca alegătorii americani să-şi dea verdictul în cursa dintre Obama şi rivalul său republican John McCain. În fotografiile de presă publicate imediat, Obama a apărut foarte afectat, afişând o mină sobră.

La sfârşitul lunii octombrie, Obama şi-a suspendat campania electorală timp de o zi şi jumătate pentru a merge în Hawaii, la căpătâiul bunicii sale, a cărei stare de sănătate se deteriorase.

Preşedintele american a declarat în repetate rânduri că Madelyn Dunham a fost una dintre cele mai importante persoane din viaţa lui, alături de care şi-a petrecut o mare parte din copilărie. Şi când a fost desemnat candidat la Preşedinţie din partea Partidului Democrat, Obama a vorbit despre sacrificiile pe care le-a făcut bunica lui ca să-l poată creşte.

Presa internaţională a scris pe larg şi despre modul în care pierderea îi va spori capitalul de simpatie candidatului democrat. Mulţi indecişi s-au simţit solidari cu momentele dificile prin care a trecut Obama, deşi unele voci critice au insinuat că acesta şi-ar fi orchestrat electoral momentul anunţului privind moartea bunicii sale.

image
image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite