Băsescu: Fiecare să răspundă pentru faptele lui. Mironescu avea certificat ORNISS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, la postul public de radio, că în cazul numirii lui Laurenţiu Mironescu la MAI, fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale. Pe de altă parte, preşedintele a subliniat că ce s-a întâmplat cu legea privind disponibilizările din MAI este semn de slăbiciune a coaliţiei şi că deşi  "BNR este un continuu profesor", niciunul dintre oficialii instituţiei nu şi-ar asuma răspund

Întrebat cine trebuie să îşi asume răspunderea pentru numirea lui Laurenţiu Mironescu în funcţia de secretar general al MAI, Traian Băsescu a atras atenţia că Mironescu avea aviz ORNISS, iar responsabilitatea nu trebuie pasată de la unuii la alţii. El consideră că numirile politice "ar trebui să se limiteze la nivelul miniştrilor şi al secretarilor de stat".

"Ne-am obişnuit că cineva trebuie să răspundă pentru altcineva. Fiercare trebuie să răspundă pentru faptele lui", a spus preşedintele.

"Înţeleg că domnul secretar general al MAI a primit aviz ORNISS. Dacă era ceva de spus, trebuia spus în ianuarie", a subliniat Traian Băsescu.

Despre respingerea legii privin disponibilizarea poliţiştilor

În privinţa legii care dispunea disponibilizări în MAI şi care a fost respinsă în Parlament, şeful statului a precizat că aceasta este categoric un semn de slăbiciune a coaliţiei, care vine într-un moment foarte nepotrivit, când România se pregăteşte să iasă pe piaţa internaţională pentru un împrumut de un miliard de euro.

El a atras atenţia că a fost vorba despre "un semnal consistent de instabilitate politică".

Despre "bâlbele" premierului criticate de Mugur Isărescu care au dus la întârzierea ieşirii României din recesiune

"BNR e un continuu profesor. Ia întrebaţi pe vreunul din ei dacă vrea să fie ministru al Finanţelor sau prim-ministru", a comentat Traian Băsescu. El a atras atenţia că "viaţa de responsabil la vârf nu este uşoară. Sunt foarte mulţi care preferă să dea lecţii decât să-şi asume răspunderea". "E foarte uşor să dai din gură", a adăugat preşedintele.

"Pot enumera vreo zece oameni foarte deştepti, foarte apreciaţi, care dau înapoi dacă ar fi vorba să fie ministru de Finanţe sau prim ministru. Dau un semnal acelor domni care dau lecţii toată ziua. Vreau să văd unul la televizor să anunţe că ar vrea să fie prim-ministru", a spus Traian Băsescu.

"Nu doar România este în criză, ci toată Europa. Vom ieşi atunci când începem să avem o creştere sustenabilă de peste 3%, ceea ce va genera procente şi pentru cetăţean. Să sperăm că 2012 ne va aduce aceste salturi consolidate. Spre deosebire de creşterea economică din 2007-2008, acum discutăm de o creştere sustenabilă, indiferent cât de mică este. Nu putem concepe o economie competitivă doar cu sectorul privat competitiv, sau din sectorul de stat doar Romgaz-ul cu profit. Economia românească va deveni competitivă când şi sectorul de stat va deveni competitiv", a adăugat preşedintele.

Despre creşterea TVA la 24%, o eroare politică pe care Boc a încercat s-o evite

Traian Băsescu a declarat că deşi sunt în PDL politicieni care "îi dau lecţii" lui Emil Boc, "uită când l-au blocat", atunci când în loc de majorarea TVA la 24%, premierul a vrut reducerea temporară a pensiilor, că "toţi încruntaţii şi toate doamnele încruntate", "aveau spume şi prin ochi le ieşeau şi prin urechi şi peste tot".

"În primul rând, a fost refuzat în propriul lui partid, da? Deci, după ce am stabilit cu el, premierul s-a dus... Am considerat că asta e varianta şi am făcut socoteala că un TVA crescut nu-l mai poţi retrage câţiva ani, că el generează imediat creşterea preţurilor, dar nicidecum dacă-l reduci, nu mai generează scăderea lor şi atunci am spus: hai să ne asumăm o soluţie aspră, dar mult mai corectă, inclusiv pentru pensionari. Să nu mărim TVA. Mergem pe o reducere de pensie 10-15%, revenim cu parte din scăderea de pensie la 1 ianuarie, cum s-a revenit acum la salarii şi cu partea a doua la 1 ianuarie 2012. Premierul s-a dus la propriul lui partid. Cam observ că sunt unii din propriul lui partid care îi dau lecţii, dar uită când l-au blocat", a explicat Traian Băsescu.

"S-a dus totuşi la coaliţie, sperând că-şi face aliaţi din celelalte partide. Sigur că nu şi-a făcut, şi atunci s-a adoptat această soluţie, care era alternativa la reducerea, la procesul de reducere a deficitului şi această soluţie a încetinit reluarea creşterii economice cu cel puţin şase luni", a explicat Băsescu şeful statului.

"Acum spun: «e vinovat Guvernul că nu a făcut-o», dar ei au creat o atmosferă atât de rea şi până la urmă guvernele trebuie să guverneze şi într-o atmosferă care să-ţi dea sentimentul că poţi să faci ceea ce vrei să faci. Deci, demagogia e mult prea mare. Ce vă pot spune însă - şi este regretul meu major - că prin măsura care s-a luat, nu numai încetinirea, reluarea creşterii economice a fost întârziată şi de aceea avem o reluare a creşterii în U şi nu în V, cum ar fi cazul într-o ţară emergentă, cum e România", a subliniat Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite