Băsescu: "Suntem în faţa unei crize a datoriilor suverane"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a spus aseară la Palatul Parlamentului că măsurile de austeritate adoptate de România reprezintă cea mai bună soluţie pe termen lung în contextul realităţilor economice europene.

"Suntem în faţa unei crize a datoriilor suverane. Dacă există o opoziţie insuportabilă, sigur că nimeni nu poate deveni duşmanul propriului popor. Convingerea mea e ca nu vom reuşi să facem faţă datorită realităţilor de pe piaţa europeană. Lipsa unui acord cu Fondul (Fondul Monetar Internaţional - n.r.) nu poate fi decât o condamnare la nefinanţare a României în actuala situaţie. De aceea, optiunea mea, plecată de la responsabilitatea pe care o am este ca să insist ca scrisoarea către Fond să plece în exact termenii în care a fost negociată. Preferăm reducerile de cheltuieli decât creşterea de taxe", a spus şeful statului, completând că situaţia în care a ajuns ţara nu este rezultatul unei guvernări de 4 luni.

Preşedintele a mai spus că varianta creşterii taxelor însemnî un nou împrumut de la FMI în martie, de circa 3 miliarde de euro, pentru susţinerea deficitului, cu destinaţia consum.

Obiectuvul, în momentul de faţă, este ca România să nu mai fie dependentă de împrumuturi sau ca împrumuturile contractate să fie pentru investiţii, nu pentru consum, cum se întâmplă acum. "Angajarea unui nou împrumut, la capătul următorilor 2 ani ar face ca România să ajungă la 67% din PIB datorie publică, ar fi extrem de greu de justificat neluarea măsurilor acum şi amânarea pentru 2013", a spus Traian Băsescu, adăugând că are obligaţia de a prezenta românilor situaţia corectă şi susţinerea soluţiilor corecte.






Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite