Băsescu: „Găsiţi-vă o Margaret Thatcher!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii democrat-liberali au identificat-o deja: Elena Udrea. Şanse au şi Roberta Anastase sau Sulfina Barbu, după cum spune deputatul Silviu Prigoană. Alţi lideri PDL au văzut în spatele recomandării un bărbat sau chiar o echipă de conducere cu „mână forte“.

„Găsiţi-vă o Margaret Thatcher şi aveţi lider!", i-a îmboldit preşedintele Traian Băsescu pe democrat-liberali, reuniţi la Şcoala de vară a tineretului PDL de la Eforie Nord. Întrebat ce model de politician recomandă pentru juniorii PDL, şeful statului a vorbit mai întâi despre fostul preşedinte american Ronald Reagan, „un om cu viziune, cu un mod de adresare simplu, direct şi extrem de concret" pentru ca, ulterior, să rostească pe un ton de revelaţie numele „Doamnei de Fier".

Pentru deputatul PDL Silviu Prigoană, rolul dominator pe care fostul premier britanic l-a avut în politica la nivel înalt ar putea fi jucat cel mai bine de ministrul Turismului, Elena Udrea. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi şefa femeilor democrat-liberale, Sulfina Barbu, ar fi alte urmaşe demne ale „Doamnei de Fier", în opinia aspirantului la Primăria Capitalei. „Cele trei doamne sunt puţin mai vizibile, au făcut performanţă în munca la partid, au funcţii de conducere, dar eu cred că în raniţa oricărui soldat din PDL se poate ascunde un baston de mareşal", a declarat Prigoană pentru „Adevărul". 

Scripcaru: „Thatcher ar putea fi un bărbat"

Un personaj politic feminin, indiferent de cât de multă forţă ar avea, „nu ar fi pe gustul poporului român, care e misogin", este opinia vicepreşedintelui PDL George Scripcaru. Primarul din Braşov ar paria însă pe un bărbat cu o forţă similară. „Margaret Thatcher ar putea fi un bărbat, cu atât mai mult cu cât ea a fost mai bună decât mulţi bărbaţi. Problema este însă că nu prea sunt astfel de bărbaţi în PDL. Iar premierul Emil Boc nu este ferm şi nu are forţă, deşi are multe alte calităţi", a mai spus Scripcaru, întrebat dacă rolul fostului premier britanic nu ar putea fi adjudecat de actualul preşedinte al PDL. „Femei avem în partid, dar nu aş vrea să stric prietenia cu ele, nominalizând vreuna", a spus, amuzat, edilul braşovean, cunoscut ca un apropiat al Elenei Udrea.

Pe de altă parte, deputatul PDL Cezar Preda a văzut în exemplul dat de Băsescu „o figură de stil" reprezentând, de fapt, „o echipă de conducere cu mână forte, care să ducă partidul într-o zonă a credibilităţii". „Schimbarea de generaţie care tocmai s-a produs în urma alegerilor, oamenii noi ar putea contura un astfel de model. Preşedintele nu s-a referit la o persoană anume", a comentat Preda, reprezentant al „vechii gărzi" din PDL. 

„Albă-ca-Zăpada" e „smart and right"

Un răspuns de inspiraţie englezească a avut preşedintele Traian Băsescu şi când a fost întrebat dacă a întâlnit-o pe „Albă-ca-Zăpada", noua mişcare politică despre care a vorbit fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. „Răspunsul este: da. Vă pot spune şi cum este »Albă ca Zăpada». Este Smart&Right", a spus Traian Băsescu, făcând aluzie la sloganul tinerilor din PDL.

"Elena Udrea, Roberta Anastase şi Sulfina Barbu sunt puţin mai vizibile, dar în raniţa oricărui soldat din PDL se poate ascunde un baston de mareşal!''
Silviu Prigoană Deputat PDL

Principalele mesaje ale preşedintelui

- „Acum vreţi să suprapuneţi localele cu legislativele. Eu nu spun că e o idee rea, dar aveţi o singură motivaţie serioasă: dacă faceţi această amânare pentru a putea face şi reorganizarea administrativă până la alegeri. Altfel, nu ştiu ce argumente puteţi avea. Sunteţi vulnerabili".
- „Nu schimbarea culorii vă poate aduce succesul, ci schimbarea abordării. Nu păcăliţi pe nimeni cu o simplă rebranduire!".
- „E nevoie de un suflu nou în PDL, de o schimbare la nivelul conducerii partidului."
- „Dacă PDL crede că i-ar trebui un altfel de Băsescu, să-l tragă în alegeri, se înşală, pentru că nimeni nu va mai câştiga cu locomotivă-persoană".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite