Basescu si Voronin au ciocnit frateste in Piata Constitutiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

APROAPE DOUA ORE au petrecut, sambata, Traian Basescu si Vladimir Voronin, la Festivalul Vinului Moldovenesc din Piata Constitutiei, timp in care au degustat, impreuna, vreo 10-15 pahare cu

APROAPE DOUA ORE au petrecut, sambata, Traian Basescu si Vladimir Voronin, la Festivalul Vinului Moldovenesc din Piata Constitutiei, timp in care au degustat, impreuna, vreo 10-15 pahare cu vin alb, rosu si coniac. Voronin s-a comportat ca un degustator profesionist. Cu gesturi de cunoscator, scutura paharul, mirosea buchetul si degusta doar un strop de bautura. Basescu in stilul sau mai direct se uita in pahar, arunca o privire scurta in stanga si in dreapta, probabil pentru a se asigura ca nu este filmat, si sorbea bautura. In cateva randuri, presedintele Basescu abia a luat cateva picaturi si apoi a dat paharul unui privitor din multime, dar in altele, nu s-a lasat pana nu a baut, dintr-o suf lare, pana la fundul canii. Diferenta dintre cei doi presedinti a putut fi observata si atunci cand au fost intrebati ce soi din aceasta bautura prefera. Seful statului roman a dat un raspuns destul de lipsit de nuanta - vinul alb - in timp ce presedintele Moldovei a spus ca ii place Cabernetul, considerat de unii regele vinurilor rosii. In schimb, in discursul tinut la deschiderea festivalului, Basescu a declarat ca vinul moldovenesc este singurul cuceritor pe care poporul roman il va accepta vreodata, chiar "cu cea mai mare placere". Mica petrecere a celor doi presedinti a fost protejata de o adevarata armata de cadre ale SPP si jandarmi, hotarata sa-si expuna forta fizica in prezenta noului comandant al SPP, generalul Lucian Pahontiu, care se afla si el prezent la festival. In Piata Constitutiei au fost cu siguranta mai putini civili decat trupele care asigurau protectia celor doi sefi de stat si a sotiilor lor. "Ma baieti, voi aveti minte?!", i-a spus, printre dinti, Basescu uneia dintre garzile sale de corp si, din acel moment, ziaristii si ceilati privitori, af lati in calea celor doi presedinti, au mai scapat de imbrancelile violente. Dupa degustarea prelungita, dublata de un dejun intr-o casuta de lemn - sticla de coniac moldovenesc servita la masa costa 100 de dolari, cei doi presedinti s-au despartit vizibil multumiti de rezultatele a ceea ce, oficial, sa numit o "vizita de lucru".
Promovat in Piata Constitutiei de insusi presedintele Romaniei, vinul moldovenesc a constituit subiectul unui festival de weekend, organizat la minut. In doua zile, 33 de producatori moldoveni si-au luat sticlele cu etichete rusesti si le-au adus la Bucuresti, odata cu vizita presedintelui Voronin. In piata, pretul a fost la mica intelegere, intai mai mic, 60.000 sticla de vin, pana cand se mai dumiresc moldovenii si dubleaza pretul. Presedintii au fost asteptati cu doi berbeci si un porc mic rasucindu-se la frigare, dar si cu paine si sare, placinte cu branza, sarmale, carnati - toate pregatite din Moldova. Un taraf a cantat la volum maxim.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite