Băsescu: UE nu ne va prinde cu arhivele Securităţii la SRI şi SIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

odată cu intrarea României în UE, serviciile secrete să fie eliberate de moştenirea fostei Securităţi. Secaşiu a mai spus că urmează ca, în zilele următoare, să aibă loc o întâlnire

odată cu intrarea României în UE, serviciile secrete să fie eliberate de moştenirea fostei Securităţi. Secaşiu a mai spus că urmează ca, în zilele următoare, să aibă loc o întâlnire între specialiştii serviciilor secrete şi CNSAS pentru a perfecta transferul dosarelor care nu ţin de siguranţa naţională. După întâlnirea de la sediul CNSAS, niciunul din directorii celor două principale servicii secrete nu a spus însă clar câte dosare ar mai trebui transferate către această instituţie. "Până în acest moment au fost transferate 12.121, urmează ca până la 15 noiembrie să fie transferate alte 6.500 şi mai apoi, în termenul stabilit de CSAT, până la 31 decembrie, urmează să fie discutat dosar cu dosar", a declarat noul director al SIE, Claudiu Săftoiu. El a mai afirmat că Băsescu a vrut să asigure Colegiul CNSAS că, odată cu schimbarea conducerilor serviciilor secrete, va fi menţinut ritmul de predare a dosarelor. Omologul său de la SRI, George Maior, a spus că la sediul CNSAS s-au discutat doar chestiuni tehnice.
Autorul legii de deconspirare a securităţii, Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, după întâlnirea mediată de Băsescu, că i s-a plâns acestuia de faptul că şi SIE, nu doar SRI, "perie" unele dosare. "Ne aşteptam ca dosarele periate să vină de la SRI", a spus Ticu, care a precizat că CNSAS a primit de la SIE doar 47 de pagini dintr-un dosar ce avea numerotate 98 de pagini. Membrul Colegiului CNSAS a insistat însă asupra faptului că, deşi nu este "un fan" al preşedintelui Băsescu, acesta a ajutat la echilibrarea relaţiei dintre acest colegiu şi serviciile secrete. "Faptul că preşedintele a adus serviciile aici rupe atmosfera care a domnit până acum: aceea de subordonare. CNSAS era un fel de Cenuşăreasă, de portavoce a serviciilor. Prin prezenţa preşedintelui aici, însoţit de servicii, s-a trecut la un echilibru real, la egalitate. Suntem instituţii egale, nu ne deosebeşte nimic", a declarat Ticu Dumitrescu.

Guvernul, somat să ofere un sediu
Autorul legii de deconspirare a fostei Securităţi a spus că, dacă guvernul nu va oferi sprijin logistic, va trece încă o generaţie până se va afla conţinutul arhivelor de dinainte de 1989. "Aşteptăm ajutor de la guvern: clădire, logistică, personal. Dacă nu se vor cupla aceste elemente, ieşiţi la pensie dumneavoastră până când se face lumină în dosare", le-a spus Ticu Dumitrescu jurnaliştilor de la sediul CNSAS. El a mai afirmat că este foarte important ca CNSAS să primească şi cartoteca generală a fostei Securităţi, precum şi aşa-numitele "jachete" pe care au fost copiate dosarele. şi preşedintele Colegiului CNSAS a spus că la întâlnirea cu Băsescu, Maior şi Săftoiu a cerut predarea dosarelor membrilor PCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite