Băsescu şi Tăriceanu, liberi să-i critice pe judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu nu au încălcat Constituţia când au avut ieşiri critice la adresa judecătorilor. Curtea Constituţională a decis, ieri, că

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu nu au încălcat Constituţia când au avut ieşiri critice la adresa judecătorilor.
Curtea Constituţională a decis, ieri, că declaraţiile lui Băsescu şi Tăriceanu nu au dat naştere unui conflict juridic de natură constituţională între puterea executivă şi cea judecătorească. Peste 1.500 de judecători au semnat în luna martie o petiţie - transmisă de şeful CSM, Iulian Gâlcă, la Curtea Constituţională - în care au reclamat lezarea reputaţiei din cauza declaraţiilor publice făcute de autorităţi. Traian Băsescu a afirmat, în două rânduri, că în instanţe există încă un nivel înalt de corupţie. Preşedintele României a adus în sprijinul afirmaţiilor sale miile de petiţii primite la Palatul Cotroceni, în care cetăţenii reclamă că sunt nemulţumiţi de hotărârile judecătorilor. şeful statului a spus că la CEDO sunt 9.300 de reclamaţii, majoritatea ale cetăţenilor care contestă modul în care au fost judecaţi în România. În plus, România a pierdut la CEDO 114 cazuri şi are de plătit, până acum, despăgubiri de 4,6 milioane de dolari din cauza soluţiilor date de magistraţii români. Nici declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu prin care a caracterizat sistemul judiciar ca fiind "unul ticăloşit" nu au fost "amendate" de Curtea Constituţională.De altfel, nici Constituţia României, nici legea Curţii Constituţionale nu reglementează, în mod clar, măsurile pe care le-ar putea lua dacă s-ar constata existenţa unui conflict juridic între puterile statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite