Traian Băsescu: “Serbia a trecut deja, problemele s-au rezolvat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele susţine că diferendul cu Serbia s-a rezolvat.
Preşedintele susţine că diferendul cu Serbia s-a rezolvat.

"Serbia a trecut deja", aşa le-a răspuns preşedintele Traian Băsescu jurnaliştilor de la Belgrad care l-au întrebat despre divergenţele dintre cele două state pe tema minorităţii române.

Şeful statului român a făcut aceste declaraţii la sosirea la reuniunea Consiliului European.

"Serbia a trecut deja", a spus Băsescu, fiind întrebat de reporterul RTS (postul public de televiziune de la Belgrad) dacă România se mai opune acordării statului de ţară candidată Serbiei.

De asemenea, întrebat dacă "problema cu minorităţile" s-a rezolvat, preşedintele român a spus "da", zâmbind larg către jurnaliştii sârbi.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor două state, după cum declaraseră anterior surse europene pentru Mediafax.

Potrivit surselor, textul protocolului a fost convenit în formă finală în cursul nopţii.

Din partea României a semnat ambasadorul Mihnea Motoc, care a primit depline puteri în acest sens din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Ninčić.

Semnarea a avut loc la Comisia Europeană. Semnarea acestui protocol a fost condiţia României pentru a accepta acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.

România a blocat marţi, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

România a exercitat presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor vlahi, a explicat un diplomat european, care a catalogat drept "o surpriză" opoziţia Bucureştiului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite