LIVETEXT Băsescu: "Cer public primului ministru retragerea proiectului legii sănătăţii. Cea mai mare minciună promovată continuu e legată de SMURD"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i-a cerut premierului retragerea proiectului noii legi a sănătăţii, subliniind că recurge la această soluţie din cauza refuzului cu care au fost primite soluţiile specialiştilor care „ar fi putut deveni următorii inamici publici".

Principalele declaraţii ale şefului statului:

- Ce mai mare minciună promovată continuu e legată de SMURD. Continuă minciuna cu privatizarea SMURD. Împotriva a ceea ce scrie în proiect, se continuă manipularea.

- O altă poveste puternic susţinută e că se vor înfrupta „privaţii” sau „băieţii deştepţi” din Sănătate. Dar acum se întâmplă lucrul ăsta. Anchetele, furturile sunt o realitate.

- În acest moment, privaţii se înfruptă mai mult ca oricând din banii publici.

- Eu cred că o lege a sănătăţii trebuie să creeze condiţii ca şi mediul rural să fie asistat medical.

- E vorba de transformarea spitalelor în societăţi comerciale pentru a putea avea acces la credite.

- Corupţia din sistemul de stat funcţionează din plin, iar românii nu sunt egali ca şanse în sistemul actual.

- O altă minciună care să discrediteze proiectul e legată de ideea că aceiaşi bani vor fi gestionaţi de firme private. Am mai văzut o îngrijorare -dacă dă faliment sau fuge cu banii firma de asigurare. Nu e firmă să nu fie reasigurată în România.

- Dincolo de a comenta ceea ce se dezbate fals în spaţiul public, vreau să vă mai dau o cifră. În 2005, cheltuielile României cu Sănătatea au fost de 10,9 miliarde de lei. În 2011, cheltuielile au fost de 24,3 miliarde de lei. Creşterea bugetului a fost de 223%. 

- Avem o creştere destul de accelerată a susţinerii bugetului de stat, ce ne obligă să observăm că se prefigurează două mari probleme de deficit: cel de la pensii şi cel de la sistemul de Sănătate, ce este însă suportabil deocamdată.

- La fondul de pensii nu avem ce să facem, decât să împrumutăm să achităm deficitul sau să luăm bani din alte părţi, dar la Sănătate, avem soluţii, prin implicarea sectorului privat. Nici eu nu sunt liniştit ştiind unele apucături, nu ale companiilor private, ci apucături neaoşe.

- Sistemul este beneficiarul unui monopol de stat, politizat, ineficient în administrarea fondurilor şi afectat de corupţie.

- Nimeni din sistemul medical nu vrea schimbarea acestuia sau foarte puţini o vor -poate doar cei mai tineri.

- Înţeleg că nici publicul nu o vrea. Cer public primului ministru retragerea proiectului. Am discutat cu el, dar o fac eu pentru că aici s-a făcut propunerea şi s-au dedicat găsirii soluţiilor.

- Le mulţumesc public specialiştilor care au lucrat la raport şi la propunerea de lege. Îmi pare rău că datorită condiţiilor publice, ei ar fi putut deveni următorii inamici publici.

- Înţeleg că foarte mulţi sunt mulţumiţi cu actualul sistem medical.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite