Băsescu: Problema romilor nu se rezolvă punându-i în avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, vineri, la Bruxelles, pe agenda discuţiilor cu vicepreşedintele CE, Viviane Reding, se va afla şi problema minorităţii romă.

„Doamna Reding a făcut o propunere pentru un grup de state interesate care să încerce să degaje soluţii la nivel european, propunerea noastră de acum patru ani: să avem o proiecţie a rezolvării problemei minorităţii romă când această problemă devenise iarăşi stringentă, dar de data aceasta în Italia, şi anume să avem o proiecţie a rezolvării problemei minorităţii romă la nivel european “, a declarat Băsescu.

Băsescu şi-a exprimat speranţa că în urma acestor discuţii se va găsi o soluţie, mai ales că iniţiativa vine de la Viviane Reding. „Problema romilor nu se va rezolva într-o zi sau două sau punându-i în avion. Problema romilor se va rezolva prin educaţie, sigur şi multe altele, dar educaţia e fundamentală“, mai spune preşedintele.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, au vizitat miercuri şi joi România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor. Aceştia au vizitat şcoala „Pavel Dan“, unde se derulează un proiect de inserţie socială a romilor,  şi un sat de romi din Câmpia Turzii.

Manuel Valls a declarat că ţara sa va continua acţiunile de expulzare a romilor, dar că se va implica şi în proiecte de integrare socială a acestora.
„Amândouă vor fi continuate, respectând regulile europene şi franceze. Majoritatea romilor care sunt în Franţa trebuie să revină în ţările de origine“, a subliniat Manuel Valls.

Traian Băsescu le-a spus, miercuri, celor doi miniştri că Bucureştiul este deschis la colaborare, însă nu acceptă formulări de genul «România este reponsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă».

„În problema romilor vă asigur că suntem deschişi la o totală colaborare, inclusiv la retrimiterea de poliţişti în Franţa, însă nu putem accepta formulări de genulul «România este reponsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă, care se vede nevoită să se refugieze în Franţa». Vreau să ştiţi că România nu îşi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul ei“, a precizat Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite