UPDATE Băsescu: I-am oferit lui Ponta funcţia de premier, dar am fost refuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că, după demisia lui Emil Boc din funcţia de premier, el i-a oferit liderului PSD Victor Ponta mandatul de prim-ministru, însă a fost refuzat de USL.

"Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când i l-am oferit lui Victor Ponta", a afirmat Traian Băsescu, la emisiunea "La taifas cu Ion Cristoiu".

El a precizat că a făcut această ofertă în timpul consultărilor de la Cotroceni cu USL după demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Băsescu a precizat că Victor Ponta nu i-a răspuns, dar că "în locul lui" prima dată a răspuns liderul PNL Crin Antonescu, iar apoi liderul PC Daniel Constantin.

"Victor Ponta n-a spus nimic. A răspuns Antonescu şi a răspuns ăla micu', cum îi spune, Constantin", a mai afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că, dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, el va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio a discuţiei, cât şi transcrierea.

CITEŞTE RĂSPUNSUL LUI VICTOR PONTA AICI:

Victor Ponta spune că Băsescu nu i-a propus niciodată nimic: Deci nu aveam ce să refuz

Preşedintele Băsescu a făcut aceste declaraţii referindu-se la şansele pe care le are USL pentru a guverna după alegerile din toamnă.

"Vă dau o veste bună. Greu de crezut că va fi (guvernare USL - n.r.). Nu vor face procentajul care să le permită să guverneze singuri", a susţinut Traian Băsescu.

El a mai spus că un președinte poate face mult mai multe când are un guvern cu care poate colabora.

„Un președinte poate face mult mai multe cand are un guvern cu care poate colabora", a declarat șeful statului.

El a spus că are încredere în capacitățile organizatorice ale lui Mihai Răzvan Ungureanu ca premier al României și în capacitatea sa de a fi un politician responsabil.

"Am o chimie a încrederii în capacitatea lui de a fi responsabil, în capacitatea lui de a fi loial unor chestiuni de interes național. Nu e ușor să conduci SIE unde oamenii au un IQ ridicat", a declarat el.

Şeful statului a lăsat să se înţeleagă că nu poate garanta că Ungureanu nu va fi un nou Tăriceanu, însă colaborarea cu acesta și experiența acumulată de-alungul anilor îi dau garanția că acest lucru nu se va repeta.

"Nu garantează nimieni asta, din punct de vedere al ambiției personale, asta la fiecare om ține de el. Pentru asta nu am garanție, dar am lucrat 5 ani cu Ungureanu ca șef de serviciu, și ca ministru de Externe. Eu nu exclud că am avea puncte de vedere divergente. Nu înseamnă că divergențele ar pune în instabilitate securitatea guvernamentală. România ar plăti un preț ridicat pentru instabilitatea politică. Niciodată n-aș duce lucrurile în situația de a genera o criză guvernamentală. Eu pot avea opinii diferite de ale guvernului. Nu înseamnă că sunt în război cu Guvernul", a declarat Traian Băsescu.

UPDATE 21.40 Băsescu a completat că are "o îngrijorare faţă de Mihai Răzvan Ungureanu" - să nu rateze.

„Față de Răzvan (Ungureanu) am o îngrijorare să nu rateze. Că n-ar rata pentru mine. Eu cred că actualul premier care nu mai are de luat măsurile pe care le-a luat fostul premier. Nu mai are de făcut taieri, are de pus mâna pe hârtie. Răzvan nu are decât de mers înainte, nu mai are de luat măsuri rele, are de pus ordine, în mod normal nu ar trebui să eșueze, ar trebui să reușească. Și îmi doresc ca în România să reușească un tanar de 44 de an", a spus Traian Băsescu.

Totodată, șeful statului a infirmat existența unor tensiuni între PDL și actualul premier, precizând că aceste „semnale" nu sunt corecte.

„Semnalele despre existența unor tensiuni între PDL și MRU nu sunt corecte. Mihai Răzvan Ungureanu a deprins un tip de analiză care îl face să nu se repeadă. Știe că dacă nu se schimbă sistemul omul nou pe care-l pui va fi compromis în câteva luni", a mai spus președintele.

Liderii PDL ştiau că propunerea de premier va fi Ponta

Preşedintele a ţinut să spună că liderii PDL erau pregătiţi, cu 24 de ore înainte ca Emil Boc să demisioneze, în privinţa propunerii pe care el avea să o facă liderului PSD Victor Ponta de a prelua mandatul de prim-ministru.

Preşedintele Băsescu a precizat că, psihologic, liderii PDL erau pregătiţi pentru această variantă cu 24 de ore înainte ca Emil Boc să demisioneze.

"Ei erau pregătiţi şi pentru ca Victor Ponta să accepte funcţia de prim-ministru, şi pentru Mihai Răzvan Ungureanu", a adăugat Traian Băsescu.

"Şi miniştrii erau pregătiţi că Victor Ponta putea spune Da şi eu trebuia să spun public acest lucru", a mai precizat şeful statului.

Băsescu a explicat şi că formaţiunile din USL au fost chemate la consultări la Cotroceni înainte de PDL, "în această logică".

"USL a fost primul. PDL a venit după el şi nu puteam să propun la doi lideri funcţia de prim-ministru", a spus şeful statului.

UPDATE 21.50 Când termină mandatul, face o şcoală de politicieni

Pe de altă parte, şeful statului a mai spus că după ce își va încheia mandatul va face o școală de politicieni.

"Fac o școala pentru politiceni. Fac o fundație în care să-i învăț pe politicieni puțină politică (...) Am ajuns la o altă concluzie, doar tinerețea nu e un argument, insuficientă ca argument, pentru că mulți dintre tineri nu au reușit în tinerețea lor și nici multă politică nu au învățat. Le-aș recomanda întâi: reușiți în meserie, hai să învățați puțină politică. ", a declarat Traian Băsescu.

Șeful statului susține că televiziunile sunt pline de moderatori care îi dezinformează pe cei care vor să învețe despre politică.

"S-au umplut televiziunile de profesori care vin și fac pe moderatorii. În problemele de gestionare a țării mulți dintre ei nu ar lua nici nota 2", a spus șeful statului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite