Băsescu, somat de PNL să propună şefii SRI şi SIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

conducerea acestui partid aşteaptă până joi un răspuns la acest ultimatum. "Aşteptăm ca cererile de eliberare din funcţie să fie trimise parlamentului şi, de asemenea, să trimită

conducerea acestui partid aşteaptă până joi un răspuns la acest ultimatum. "Aşteptăm ca cererile de eliberare din funcţie să fie trimise parlamentului şi, de asemenea, să trimită parlamentului propunerile cu cele două noi numiri cât mai repede cu putinţă, în baza Constituţiei şi a legilor în vigoare", a precizat Orban. În paralel, Comitetul Executiv al PNL şi-a mandatat parlamentarii "să marşeze" pentru finalizarea cât mai rapidă a acestui proces. Cererea liberală vine după ce birourile permanente ale parlamentului au votat ca Radu Timofte şi Gheorghe Fulga să fie consideraţi încă în funcţie până când cererile lor de demisie vor fi aprobate de către plenul legislativului.

Controlul civil, preferat celui politic
Orban a subliniat că partidul său nu este implicat în procesul de numire a noilor şefi ai serviciilor secrete, însă pledează pentru selectarea în aceste posturi a unor persoane provenind din societatea civilă, "pentru exercitarea unui control real asupra serviciilor de informaţii". "Aşteptăm propunerile preşedintelui şi suntem deschişi discuţiilor pe acest subiect", a mai spus liderul liberal. Orban a reiterat viziunea liberală asupra modului de funcţionare a serviciilor secrete: continuarea reformării acestor instituţii prin demilitarizarea lor, prevenirea implicării în viaţa politică şi întărirea controlului civil. El a respins posibilitatea numirii de către Cotroceni a unor exponenţi politici în fruntea celor două servicii. "Mă îndoiesc că va nominaliza un membru marcant din partide", a spus liderul liberal. În ce priveşte posibilitatea apelării la ofiţerii de carieră din serviciile de informaţii, Orban a apreciat că experienţa acestora este mult mai necesară la nivelul eşaloanelor inferioare de management al celor două instituţii.

Macovei, acuzată că a întârziat legile siguranţei
Aprobarea pachetului de legi privind siguranţa naţională nu trebuie să fie o condiţie pentru numirea şefilor serviciilor de informaţii, a declarat, ieri, premierul Tăriceanu, precizând că această problemă face parte din atribuţiile preşedinţiei şi ale parlamentului. El a spus, însă, că a fost surprins de lipsa unor observaţii din partea ministrului justiţiei asupra acestui pachet de legi, în condiţiile în care cele mai multe critici formulate se refereau la îngrădirea drepturilor şi libertăţilor individuale, şi că se aştepta ca măcar ministrul Monica Macovei să prezinte observaţii consistente în acest sens.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite