Băsescu către Obama: Realegerea survine într-un moment prielnic pentru Parteneriatul româno-american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Traian Băsescu i-a transmis miercuri un mesaj de felicitare liderului de la Casa Albă, în care afirmă că realegerea lui Barack Obama survine ”într-un moment foarte prielnic” pentru parteneriatul strategic româno-american.

"Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, pe care am semnat-o anul trecut, în data de 13 septembrie, este dovada încrederii şi a prieteniei dintre ţările noastre, şi care trasează, în egală măsură, liniile viitoare ale cooperării noastre", se arată în scrisoarea înaintată de președintele României șefului de la Casa Albă.

"Doresc să vă asigur că parteneriatul transatlantic are o importanţă fundamentală pentru România, în calitatea sa de membru al NATO şi al UE", se mai arată în mesajul președintelui.

De asemenea, Băsescu spune că speră să se întâlnească din nou cu Obama în viitorul apropiat.

Redăm integral scrisoarea președintelui:

„Domnule Preşedinte,

Am deosebita plăcere să vă scriu pentru a vă felicita cu prilejul victoriei în alegerile prezidenţiale din data de 6 noiembrie a.c.. Atât campania dumneavoastră de succes în vederea realegerii cât şi determinarea de a vă îndrepta spre o nouă viziune a Americii în care prosperitatea este împărtăşită tuturor, au atras atenţia românilor şi a naţiunilor din întreaga lume.

Realegerea dumneavoastră survine într-un moment foarte prilenic pentru parteneriatul strategic româno-american. Relaţia progresivă, construită pas cu pas, a reprezentat întotdeauna forţa dinamică a parteneriatului nostru bilateral. Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, pe care am semnat-o anul trecut, în data de 13 septembrie, este dovada încrederii şi a prieteniei dintre ţările noastre, şi care trasează, în egală măsură, liniile viitoare ale cooperării noastre. În acelaşi timp, Declaraţia Comună oferă fundamentul necesar pentru a putea atinge scopurile pe care ni le-am propus în viitor. Mai mult, Tratatul dintre România şi Statele Unite privind implementarea Sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în ţara noastră reprezintă o evoluţie semnificativă la nivel bilateral, care are potenţialul de a asigura securitatea zonei euroatlantice în ansamblu.

Îmi exprim convingerea că vom continua şi vom consolida dialogul nostru apropiat şi vom lucra împreună pentru a consolida parteneriatul strategic şi legăturile de prietenie dintre ţările noastre. Doresc să vă asigur că parteneriatul transatlantic are o importanţă fundamentală pentru România, în calitatea sa de membru al NATO şi al UE.

Îmi exprim speranţa că voi avea ocazia să vă reîntâlnesc în viitorul apropiat. Anticipând acest moment, reiterez felicitările mele sincere pentru victoria obţinută în alegeri şi vă urez succes în îndeplinirea mandatului care v-a fost încredinţat de poporul american.

Vă rog să primiţi, domnule preşedinte, asigurarea înaltei mele consideraţii şi a respectului meu."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite