Băsescu şi Macovei, salvaţi de Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tentativa opoziţiei de a coborî pragul necesar demiterii preşedintelui a eşuat Preşedintele României va putea fi demis prin referendum doar dacă se pronunţă în acest sens jumătate

Tentativa opoziţiei de a coborî pragul necesar demiterii preşedintelui a eşuat

Preşedintele României va putea fi demis prin referendum doar dacă se pronunţă în acest sens jumătate plus unul din totalul populaţiei cu drept de vot, a decis Curtea Constituţională. Curtea a mai hotărât că Monica Macovei nu trebuie să fie demisă în urma moţiunii simple adoptate de Senat.

Judecătorii Curţii au decis, cu majoritate de voturi, că modificările aduse Legii referendumului sunt neconstituţionale. Nu mai poate fi aplicată prevederea potrivit căreia preşedintele României este demis dacă la un referendum pe această temă se pronunţă "pentru" majoritatea cetăţenilor veniţi la urne. De asemenea, a fost respins de către Curte textul care interzicea organizarea referendumului simultan sau cu mai puţin de şase luni înaintea desfăşurării alegerilor prezidenţiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru Parlamentul European. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi publicată în "Monitorul Oficial", Partea I.

Proiectul de modificare a Legii referendumului a fost returnat parlamentului de către Traian Băsescu spre reexaminare.

În parlament, opoziţia a reuşit să-şi impună punctul de vedere modificând mult mai multe articole decât ceruse şeful statului.

Macovei rămâne ministru

Monica Macovei poate rămâne în continuare ministrul justiţiei, a hotărât, ieri, Curtea Constituţională. Cei nouă judecători au analizat sesizarea grupului Alianţei din Senat şi au decis că prevederile Regulamentului Senatului, potrivit cărora moţiunile simple sunt obligatorii pentru guvern şi membrii săi, sunt constituţionale în măsura în care nu îl obligă pe premier să propună revocarea unui membru al guvernului.

Grupul senatorilor Alianţei dorea ca legea să precizeze dacă miniştrii trebuie demişi în urma adoptării unei moţiuni simple. Moţiunea anti-Macovei, iniţiată de către conservatori, a fost adoptată, în urmă cu o săptămână, de către senatori, cu 81 de voturi pentru. La acea vreme, Teodor Meleşcanu, vicepreşedintele PNL, a declarat că premierul ar trebui să solicite un aviz din partea Curţii Constituţionale. Recent, premierul Tăriceanu declara că o susţine în continuare pe Monica Macovei, dar aşteaptă punctul de vedere al Curţii. Liderul PD, Emil Boc, preciza că nu există nicio constrângere constituţională care să conducă la demiterea ministrului justiţiei.

PSD nu renunţă la procedura de suspendare

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că va respecta deciziile Curţii Constituţionale, dar acest lucru nu înseamnă că social-democraţii vor renunţa la demersurile lor.

"Din punct de vedere legal, Monica Macovei nu trebuie demisă, dar din punct de vedere moral, premierul ar trebui să ceară demisia dânsei", a declarat Geoană. PSD îşi va continua demersul legat de procedura de suspendare a şefului statului.

Din punct de vedere legal, Monica Macovei nu trebuie demisă, dar din punct de vedere moral, premierul ar trebui să ceară demisia dânsei
Mircea Geoană

La ultimele alegeri au fost înscrise pe listele electorale aproximativ 18 milioane de persoane. Conform deciziei Curţii Constituţionale, demiterea şefului statului prin referendum se poate face doar dacă se pronunţă în acest sens peste 9 milioane de alegători.

Articole care rămân în vigoare

"Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale."

"Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale".

Prevederi declarate neconstituţionale

"Organizarea referendumului nu poate avea loc simultan cu desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru Parlamentul European ori cu mai puţin de şase luni înainte de data alegerilor menţionate."

"Demiterea acestuia (n.r. - a preşedintelui) este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate pe întreaga ţară de către cetăţenii prezenţi."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite