Băsescu: "Devenim penibili de două ori"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de plecarea spre Statele Unite, preşedintele Traian Băsescu a spus că episodul Omar Hayssam a fost unul "penibil", şi că serviciile secrete au dovedit că sunt ineficiente. "Devenim

Înainte de plecarea spre Statele Unite, preşedintele Traian Băsescu a spus că episodul Omar Hayssam a fost unul "penibil", şi că serviciile secrete au dovedit că sunt ineficiente.
"Devenim penibili de două ori: o dată că un om acuzat de terorism a reuşit să plece şi a doua oară pentru că fiecare instituţie încearcă să arate cât de lipsită de responsabilităţi este în această chestiune", a spus Băsescu. "Eu spun că sistemul trebuie schimbat", a mai afirmat Băsescu. El a arătat că episodul Hayssam a constituit "proba" că şi în "zona" siguranţei naţionale, structurile statului "nu au eficienţă", dar a precizat că şi absenţa unei legislaţii moderne a contribuit la această situaţie. Băsescu a afirmat că, deşi nu vrea "să scuze întâmplarea", ofiţerii de informaţii nu beneficiază de o legislaţie clară. "Este una din necesităţile absolute să promovăm pachetul de legi privind siguranţa naţională", a susţinut şeful statului, care apoi a profitat de ocazie pentru a-i ataca pe criticii acestui pachet. "Suntem în faza cumplitei demagogii, în care unii cred că dând cu gura se pot obţine voturi", a afirmat preşedintele României. El s-a plâns că "baza de lucru" la aceste legi a fost utilizată doar pentru a se iniţia atacuri împotriva sa. Traian Băsescu a profitat de întrebarea referitoare la cazul Hayssam pentru a explica faptul că el şi Comunitatea Naţională de Informaţii (CNI) nu aveau competenţa de a-l urmări pe presupusul terorist de origine siriană. "Comunitatea de Informaţii are, în momentul de faţă, 36 de scaune şi circa 20 de calculatoare", a arătat Băsescu. El a precizat că la 48 de ore de la transmiterea unei informaţii, comunitatea reuşeşte să facă o sinteză. "Sigur, cu 40 de scaune şi 30 de analişti, nu m-am ocupat de urmărirea lui Hayssam", a glumit şeful statului, care a mai arătat că CNI realizează sinteze despre situaţia din Marea Neagră, Afganistan şi Irak. "Dar ne place să nu se schimbe sistemul - şi aici este marea bătălie pe care o duc grupuri de politicieni în aceste zile -, ci preşedintele. Iar eu spun: sistemul trebuie schimbat", a mai explicat Băsescu, afirmând că sunt necesare legile pentru modificarea sistemului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite