Băsescu: La Consiliul European s-a aprobat blocarea vânzărilor produselor petroliere din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Consiliul European de vineri s-a aprobat blocarea vânzărilor de produse petroliere din Libia, pentru a tăia astfel resursele financiare ale regimului lui Muammar Gaddafi, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

"În concluziile Consiliului au fost condamnate escaladările conflictelor dintre stat şi populaţie din Siria, Yemen şi Bahrain. În ceea ce priveşte Libia, s-a stabilit urgentarea măsurilor de asistenţă umanitară, protejarea populaţiei civile, sprijin pentru aspiraţile democratice ale libienilor şi se face afirmaţia că operaţiunile în Libia vor continua până când populaţia va fi în siguranţă. De asemeni, Consiliul a aprobat lansarea demersurilor pentru creşterea nivelului de sancţiuni pentru Libia, acest nivel vizând în primul rând blocarea vânzărilor de produse petroliere de către regimul Gaddafi, în aşa fel încât în lupta împotriva acestui regim criminal să poată să fie tăiate şi resursele financiare care ar putea prelungi existenţa regimului", a declarat Traian Băsescu.

De asemene, s-a decis creşterea cu un miliard de euro a plafonului Băncii Europene de Investiţii pentru statele din vecinătatea sudică.

"Când este vorba despre blocarea vânzărilor de ţiţei, nu se gândeşte nimeni să se facă cu mijloace militare şi, pur şi simplu, problema este îngheţată de Consiliul de Securitate, deci UE va propune şi îngheţarea plăţilor ţiţeiului achiziţionat sau în curs de achiziţionare sau care este contractat din Libia în perioada următoare", a mai spus Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite