Băsescu către un parlamentar rus: "România nu are niciun fel de experienţă în anexarea altor state"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"România nu are niciun fel de experienţă în anexarea altor state". Acesta a fost răspunsul şeful statului român la o întrebare adresată de un parlamentar rus în plenul APCE privind posibile pretenţii teritoriale ale României. Alte subiecte pe marginea cărora preşedintele Traian Băsescu a fost obligat să ofere lămuriri sunt: autonomia etnică, Legea Educaţiei şi măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România nu a avut niciodată pretenţii teritoriale la Republica Moldova sau la vreun alt stat.

De asemenea, şeful statului a răspuns şi unei alte interpelări privind frontiera cu Republica Moldova şi conflictul din Transnistria.

"Prin Tratatul de la Paris din 1947, s-a stabilit actuala frontieră a Republicii Moldova, la vremea aceea fiind frontieră a Uniunii Sovietice. România nu a dus niciodată o acţiune de nerecunoaştere a frontierei actuale cu Republica Moldova. Mai mult, în 1991, România a fost primul stat din lume care a recunoscut Republica Moldova ca stat independent, dar nu a pregetat niciodată să vorbească de nevoia de restabilire a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene", a afirmat preşedintele Băsescu.

El a reamintit că România nu face parte din formatul de negociere 5+2, şi că responsabilitatea privind problemele de integritate ale Republicii Moldova este a ţărilor şi instituţiilor internaţionale din acest format

"România este ţara care, ori de câte ori are ocazia, cere respectarea integrităţii teritoriale a acestui stat şi niciodată n-a avut pretenţii teritoriale la Republica Moldova sau la vreun alt stat", a conchis şeful statului

Preşedintele Traian Băsecu a declarat, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, că Legea Educaţiei, recent promulgată, este una dintre cele mai deschise astfel de legi din Europa, statul asumându-şi transportul copiilor minorităţilor pentru ca aceştia să înveţe în limba maternă.

"Legea Educaţiei este una dintre cele mai deschise legi din Europa. Noi avem 20 de minorităţi oficial recunoscute. Pentru comunităţile în care nu există o şcoală în care să se aplice noua lege a Educaţiei, statul îşi asumă responsabilitatea transportului la o altă şcoală unde copilul poate învăţa toate materiile în limba maternă", a declarat şeful statului, rugat fiind să comenteze reacţiile primite din statele europene referitoare la recent promulgata lege.

Şeful statului a precizat că România nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice, precizând că, în momentul de faţă, comunităţile au poliţie locală, că spitalele sunt transferate către administraţia locală, că teatrele şi obiectivele culturale sunt în administrarea autorităţilor locale.

"După cum vă este cunoscut şi afirmat de toţi politicienii români, noi nu îmbrăţişăm teoria autonomiei pe criterii etnice. În schimb, după cum aţi observat, dacă urmăriţi România, noi am trecut la un process generalizat de creştere a autonomiei locale", a declarat Băsescu.

"Noua lege a educaţiei ne obligă să transferăm şcolile în administraţie locală. În plus, conform legii, administraţiile locale, prin decizia lor, taxe locale, deci au resurse financiare locale, la care se adaugă un procent important din taxele colectate la nivel central şi care sunt disponibilizate pentru administraţiile locale. Aş spune că acesta este tipul de autonomie pe care noi îl vedem valabil în România dintr-un motiv simplu: nu numai etnicii au nevoie de autonomie. De ce comunităţile de români ar avea mai puţină autonomie în a-şi stabili soarta comunităţii. Deci este un proces controlat care a mers pas cu pas şi care deja, cred, a ajuns mult mai departe decât în multe ţări ale UE. Acest proces va continua", a conchis preşedintele.

De asemenea, şeful statului s-a pronunţat şi asupra măsurilor de austeritate luate de guvernul Boc în 2010.

"Am avut o creştere explozivă în perioada 2004-2008, şi apoi o creştere economică negativă de -7% în 2009 şi cu perspective de creştere în 2011. Creşterea noastră a fost bazată pe stimularea excesivă a consumului şi pe sectorul imobiliar", a precizat preşedintele Băsescu.

"Îmi puteţi reproşa că aceste măsuri arată că România nu mai este un stat social într-o Europă socială, (...) însă, pentru a asigura resursele sociale trebuie să producem performant în România şi să nu mai împrumutăm bani", a mai declarat şeful statului român.

De asemenea, Băsescu a ţinut să precizeze că România nu va renunţa la aderarea la spaţiul Schengen în martie acest an.

"Cele şapte rapoarte de evaluare confirmă că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen în martie", a susţinut preşedintele Traian Băsescu în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite