Barroso şi Rehn cer stabilitate politică la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ianuarie 2007.Cei doi oficiali europeni au sugerat, la o întâlnire cu preşedinţii celor două Camere, cu şefii comisiilor parlamentare de politică externă şi integrare europeană, că o

ianuarie 2007.
Cei doi oficiali europeni au sugerat, la o întâlnire cu preşedinţii celor două Camere, cu şefii comisiilor parlamentare de politică externă şi integrare europeană, că o schimbare la nivelul Executivului până la începutul anului viitor ar putea aduce deservicii României. "Nu voi intra în chestiuni de politică internă, dar vă voi încuraja să menţineţi un consens general în privinţa integrării europene a ţării dumneavoastră. Stabilitatea politică este extrem de importantă, mai ales în această fază, dar este foarte important ca această stabilitate să existe şi după 1 ianuarie 2007. Sigur, după aceea, se pot face schimbări la nivelul guvernului", a declarat Barroso, citat de surse participante la discuţiile cu parlamentarii. Şeful CE a vorbit, în context, despre situaţia Bulgariei, pe care instabilitatea politică din ultima vreme nu a ajutat-o deloc în procesul de integrare.
Oficialii europeni au avut şi observaţii precise în legătură cu câteva măsuri pe care puterea de la Bucureşti nu a reuşit să le adopte până în prezent. Potrivit preşedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, şi lui Cristian Rădulescu, liderul deputaţilor PD, Jose Barroso şi Olli Rehn le-au cerut parlamentarilor să promoveze cât mai repede Statutul minorităţilor naţionale, legea finanţării partidelor politice, precum şi actul normativ care reglementează înfiinţarea Agenţiei de Integritate Morală, instituţie responsabilă cu verificarea declaraţiilor de avere ale demnitarilor. Liderii puterii s-au grăbit să dea asigurări că problemele punctate de cei doi oaspeţi vor fi rezolvate cu siguranţă. "Trebuie să avem în vedere faptul că, pentru a exista o construcţie corectă şi să nu ajungem în situaţia în care am fost înainte de 1990, când erau foarte mulţi români obligaţi să dea socoteală într-un mod absurd, să explice ceea ce au făcut, adică să inversăm rolurile, cel care era acuzat trebuia să justifice cum şi-a făcut averea. Trebuie să avem şi nişte premise clare, corecte de la care să pornim şi sunt convins că proiectul se va defini în acest fel", a spus Tăriceanu. Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a confirmat că actul normativ va intra în dezbaterea guvernului săptămâna viitoare. Referindu-se la Statutul minorităţilor naţionale, şeful guvernului a precizat că "există toate premisele" ca legea să treacă de parlament.

Mesaj UE: Este momentul ca autorităţile să îşi suflece mânecile
"Am venit cu un mesaj de încurajare. Realizarea obiectivului 1 ianuarie 2007 este posibilă, dar este momentul ca unii oficiali români să îşi suflece mânecile şi să îşi scurteze vacanţele pentru a demonstra mai multe rezultate în domeniile semnalate. Ar fi rău dacă nu s-ar întâmpla aşa", a declarat, ieri, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, aflat într-o scurtă vizită la Palatul Victoria. Oficialul european a felicitat ţara noastră pentru progresele făcute pe drumul integrării, dar a atras atenţia că România trebuie să-şi "completeze temele pentru acasă", aşa încât raportul din luna octombrie să confirme data de aderare 1 ianuarie 2007.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite