Baronii locali, greu de clintit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualii şefi de consilii judeţene, atât de la Putere, cât şi din Opoziţie, par „bătuţi în cuie“. Aceştia ar câştiga fără probleme viitoarele alegeri, potrivit sondajelor comandate de PSD.  „Scorurile“-record în sondaje le-au obţinut „baronii“ locali ai social-democraţilor, ale căror procente se învârtesc în jurul cifrei de 75%.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care este şi şeful Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, dar şi vicepreşedintele social-democrat, Marian Oprişan, şef la CJ Vrancea, au cu ce să se laude în faţa liderului Victor Ponta. Surse din partid susţin că Dragnea ar fi creditat, în sondajul comandat de PSD la Teleorman, între 75 şi 80%, în timp ce Oprişan a obţinut la Vrancea 77 % din intenţiile de vot la nivelul municipiului Focşani şi 76% la nivelul judeţului. Potrivit aceloraşi surse, lider la capitolul procente este însă Ion Prioteasa, vice al PSD şi şef al CJ Dolj, pe care sondajul îl creditează cu 81%.

În tabăra liberală, „performerul" este, conform sondajului PNL,  preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, care obţine cu doar un procent sub 60%. La PDL, cel mai bine plasat dintre şefii de consilii judeţene pare a fi prim-vicepreşedintele democrat-liberal Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ Caraş-Severin, care obţine în sondajul PSD 60%.

Următorul loc în topul procentelor îl ocupă vicele democrat-liberal Florin Popescu, preşedintele CJ Dâmboviţa, care se situează la peste 50%, la egalitate cu şefii de CJ de la Cluj şi de la Timiş. Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, şef la CJ Suceava, se află la mai bine de zece procente diferenţă, înregistrând 37%.

Cum se împart locurile în USL

Liderul PSD, Victor Ponta, care a precizat că sondajele USL s-au încheiat în toate judeţele, le-a interzis lideriilor de filiale PSD să anunţe re  zultatele. Ponta a precizat că procentele vor fi făcute publice abia după ce va fi finalizată desemnarea candidaţilor. Potrivit înţelegerii încheiate cu Ponta, cele două institute care au realizat sondajele în judeţe, Avandarde şi Centrul de Studii Politice InfoPolitic, conduse de apropiaţi ai PSD, vor livra rezultatele sondajelor conducerii centrale a PSD.

Aceeaşi procedură va fi urmată şi în cazul sondajelor comandate de liberali. Cu datele pe masă, cei doi lideri ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, vor stabili candidaţii comuni la primăriile din municipiile reşedinţă de judeţ şi la şefia consiliilor judeţene. Potrivit protocolului USL, între PSD şi PNL va funcţiona principiul parităţii: social-democraţii vor desenmna 21 de candidaţi, iar liberalii 20. După cum au declarat cei doi preşedinţi, vor fi aruncaţi în competiţia electorală candidaţii cel mai bine plasaţi în sondaje.

Asigurările lui victor ponta

Cu alte cuvinte, vor candida cei care s-au situat pe primul loc în sondaje, dar vor exista şi excepţii. Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă, într-o declaraţie făcută cu două zile în urmă, că PSD a obţinut primul loc în sondaje în mai mult de 21 de judeţe, dar această situaţie nu va duce la renegocierea protocolului cu PNL.  „Orice rezultate dau sondajele, PSD nu va cere renegocierea acordului USL, pentru că nu am pornit la drum ca Băsescu cu gândul să ne omorâm aliatul cu prima ocazie! Tot ce am scris în documentul oficial (inclusiv principiul parităţii între noi şi ACD) rămâne valabil cel puţin până în 2016", a scris Ponta pe blogul personal.

USL câştigă pe linie  la consiliile judeţene

Potrivit sondajelor comandate de PSD, candidaţii USL nu au şanse să-i „detroneze" pe democrat-liberalii aflaţi în fruntea consiliilor judeţene. USL este însă cotată cu peste 50% la votul pentru lista de consilieri judeţeni în aproape toate judeţele. Situaţie care, dacă se va confima la alegerile de anul viitor, va presupune coabitatea dintre şeful democrat-liberal al consiliului şi majoritatea formată de consilierii USL.

Judeţe care presupun coabitarea

În această categorie ar putea intra judeţe precum Arad, Alba, Cluj, Dâmboviţa, Maramureş, Suceava.  Coabitarea va obliga partidele la negoceri, dar s-ar putea ajunge la situaţii de blocaj deoarece consilierii pot să blocheze prin votul lor propunerile preşedintelui. De exemplu, preşedintele consiliului judeţean întocmeşte bugetul judeţului, dar aprobarea trebuie dată de consilierii judeţeni prin vot.

Şeful unui CJ are nevoie de aprobarea consilierilor şi pentru a iniţia negocieri pentru contractarea de împrumuturi şi emisiuni de titluri de valoare în numele judeţului. Printre atribuţiile consiliului judeţean se regăsesc stabilirea impozitelor şi taxelor judeţene, elaborarea programelor de dezvoltare economico-socială şi de administrare a teritoriului. Într-o serie de alte judeţe, Puterea din consilii va fi monocoloră: atât şeful instituţiei, cât şi consilierii vor proveni din USL. Printre aceste judeţe s-ar putea regăsi Braşov, Buzău,  Constanţa, Dolj, Vrancea, Vâlcea, Teleorman.

"Orice rezultate dau sondajele, PSD nu va cere renegocierea acordului USL, pentru că nu am pornit la drum ca Băsescu cu gândul să ne omorâm aliatul cu prima ocazie!''
Victor Ponta preşedinte PSD

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite