Barometrul „Adevărul“: În cine mai cred românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Speranţa românilor a rămas, la sfârşitul anului trecut, tot la Biserică, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul"
Speranţa românilor a rămas, la sfârşitul anului trecut, tot la Biserică, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul"

Biserica rămâne prima în topul încrederii românilor, cu 78,5%, fiind urmată de Pompieri (78,1%), Armată (67,7%) şi presă (45,8%). Guvernul şi-a menţinut tendinţa ascendentă, ajungând la 12,3% în decembrie 2011.

Speranţa românilor a rămas, la sfârşitul anului trecut, tot la Biserică, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul", mulţi dintre cei chestionaţi apreciind însă şi puterea mass-mediei, în ciuda numeroaselor scandaluri ce au marcat presa şi a încercărilor de discreditare venite din sfera politică.

Dacă pentru 78,5% din români Biserica era, în luna decembrie 2011, instituţia în care aveau cea mai mare încredere, pentru 78,1% din respondenţi pompierii erau „salvatorii". Ei au scăzut însă ca nivel de încredere faţă de mijlocul anului trecut, când depăşeau 80%, ajungând în decembrie la cel mai mic procent.

Click pe foto pentru a vedea rezultatele sondajului realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul"



Presa îşi păstrează vocea puternică

Pe locul trei în topul încrederii se află Armata (67,7%), potrivit IMAS, fiind urmată de mass-media (45,8%). Cota de încredere de care se bucură presa în ochii românilor a înregistrat chiar o uşoară creştere în decembrie faţă de începutul lui 2011, când era de 44,2%, vocea mass-mediei păstrându-şi un impact puternic în ciuda scindărilor, a efectelor crizei sau a diverselor etichetări venite din partea politicienilor.

În Primărie cred 43,6% din cei chestionaţi, în timp ce nu mai puţin de 36,8% au încredere în Serviciul Român de Informaţii (SRI). Poliţiştii sunt „de bază" pentru 35,6% din români, potrivit aceleiaşi cercetări, care îi plasează pe locul şapte la capitolul „Încredere în principalele instituţii". Pe locul opt, Justiţia are 23,8% cotă de încredere în decembrie, înregistrând o uşoară scădere faţă de noiembrie 2011, când ajunsese la 25,5%.

Sindicatele au ajuns la 18,6%, fiind în cădere atât faţă de începutul anului trecut, când aveau 22,6%, cât şi faţă de începutul lui 2010, când „bifau" în acelaşi sondaj 30,4%.

Locul 10 la încredere este ocupat de Preşedinţie, creditată de 15,6% din români, într-o uşoară scădere faţă de luna noiembrie (16%), dar în creştere faţă de ianuarie 2011 (13,9%). Faţă de începutul lui 2010 însă, când avea 38,5%, pragul maxim al ultimilor doi ani, Cotroceniul a pierdut pe drum mai mult de jumătate din procente.

Un capitol aparte în topul încrederii îl constituie Guvernul, care şi-a menţinut tendinţa ascendentă. În luna decembrie 2011, Cabinetul condus de premierul Emil Boc avea 12,3%, faţă de 11,1%, cât avea în noiembrie.

La începutul anului trecut, Palatul Victoria abia se apropia de 9 procente, având 8,9%. Comparativ cu prima lună din 2010 însă, când avea 25,4%, Guvernul pare în 2011 „picat de pe piedestal".

Chior în ţara orbilor

Analistul Andrei Ţăranu a pus recenta ascensiune a Guvernului la capitolul încredere pe seama comparaţiei pe care românii o fac cu celelalte ţări afectate puternic de criză, cum ar fi Grecia, Spania sau Italia.

Pe principiul „măsurile anticriză luate de guvernanţi nu trebuie să fi fost atât de proaste, dacă nu am ajuns ca ei", românii au devenit mai încrezători în acţiunile Executivului condus de Emil Boc, potrivit lui Andrei Ţăranu. 

Românii nu cred în ce votează

Ultimul loc la „Încredere în principalele instituţii" în sondajul IMAS este ocupat de Parlament, în care mai pun bază doar 9,3% din români, chiar dacă fotoliile din Legislativ au fost ocupate în urma votului lor. Dacă în urmă cu doi ani Senatul şi Camera Deputaţilor strângeau 20% la capitolul „credit", la începutul anului trecut mai aveau doar 11,4%, de altfel cea mai ridicată cotă din 2011. 

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite