Banul tot la ban trage!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Afacerile businessmenilor cu mandate de senator sau deputat au prosperat în anul legislativ 2007. 2007 s-a dovedit profitabil pentru milionarii parlamentului. Cu averi estimate de la câteva

>> Afacerile businessmenilor cu mandate de senator sau deputat au prosperat în anul legislativ 2007.

2007 s-a dovedit profitabil pentru milionarii parlamentului. Cu averi estimate de la câteva milioane de euro la cifre ce au trecut deja lejer jumătatea de miliard de dolari, aleşii cu portofelul gros au preferat afacerile în defavoarea iţelor legislative. Bursa, investiţiile imobiliare şi împrumuturile au constituit preocupări de bază pentru oamenii de afaceri parlamentari.

Având o avere de peste patru milioane de euro şi aproape două milioane RON investite în acţiuni, Cozmin Guşă şi-a mărit conturile curente cu aproape 200.000 de euro. În 2007, a câştigat doar 19.000 RON de pe urma evoluţiilor BVB. În schimb, a contractat un credit bancar de 450.000 de euro cu scadenţă în noul an. El a împrumutat firma, SC GlobalCom SRL, cu două milioane de lei noi.


PC are cei mai bogaţi aleşi

Senatorul PC George Copos conduce confortabil topul celor mai bogaţi parlamentari. Cu o avere estimată, de revista "Capital", la 700 milioane de dolari, senatorul conservator şi-a trecut în propria-i declaraţie de avere doar 3,14 milioane RON ca dividende şi alţi 700.000 de RON dobânzi percepute la împrumuturile acordate. Copos menţionează că are 232 milioane de euro investite în propriile firme şi aproape 8 milioane de lei noi, respectiv 3,8 milioane de lei noi acordaţi cu titlu de împrumut unor persoane fizice şi Hotelului ANA.

Cu 35 milioane de euro investite în construcţii, imobiliare, salubritate, colegul său de partid şi patronul Grupului Iridex, senatorul Corneliu Pascu, a acordat în acest an mai multe împrumuturi pe termen mediu propriilor firme, în valoare de peste 9 milioane RON. Senatorul PC declară 5,7 milioane RON şi alţi 300.000 RON profit din dividende şi dobânzi, plus o casă primită ca moştenire în Sibiu.

De asemenea, Pascu mai are 2,4 milioane RON investite în titluri nominale emise de ministrul finanţelor. În 2006 şi la începutul anului 2007, Pascu a achiziţionat terenuri în valoare de 1,5 milioane de euro destinate construcţiei a 100 de apartamente.


Discreţie în declaraţiile de avere

Doru Ioan Tărăcilă este creditat ca fiind posesorul unei averi de 20 milioane de dolari. El a trecut majoritatea acţiunilor firmelor sale pe numele membrilor familiei. În declaraţiile sale de avere şi de interese apare încă drept acţionar minoritar la cinci companii. Mai este posesorul a peste 30.000 de hectare de teren arabil. În ciuda acestor proprietăţi, veniturile declarate sunt foarte mici: 195.000 RON câştigaţi împreună cu soţia din dividende, la care se adaugă indemnizaţia de senator, cei 40.000 RON obţinuţi din avocatură şi alţi 5.000 RON de la Colegiul Agricol Călăraşi, unde predă nişte cursuri.


Cunoscut drept un împătimit jucător bursier, senatorul PD Cristache Rădulescu a avut numai de câştigat în urma speculaţiilor de acest gen: 392.000 RON din vânzarea de acţiuni, în timp ce un teren intravilan din Chitila i-a adus alţi 417.000 RON. Liberalul Ion Basgan i-a urmat modelul: deţine 4,35 milioane de lei noi în acţiuni şi plasamente. În schimb, declară numai 31.000 RON obţinuţi ca dividende.

Oprea de la Ilfov îl împrumută pe Rus de la Cluj


Gabriel Oprea a obţinut, în a doua jumătate a anului 2007, 2.500.000 de euro în urma vânzării a două terenuri în Pipera, iar cu banii obţinuţi şi-a cumpărat un Mercedes şi şi-a plătit datoriile la bănci, făcute pentru investiţii imobiliare.

În plus, Oprea declară că l-a împrumutat, în a doua jumătate a anului trecut, pe Ioan Rus cu 100.000 de euro. Deputatul PSD a vândut două terenuri, unul agricol şi unul intravilan, dobândite în 2004, cu suprafeţe de 2.000 şi 3.000 de metri pătraţi, în Voluntari-Pipera, împreună cu unele construcţii nefinalizate, pentru suma de 2.500.000 de euro. El şi-a deschis, anul trecut, un cont curent la ING, a cărui valoare este de 980.000 de euro.

Dorin Marian, priceput la afaceri

Şeful Cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, a avut destul de mult succes în 2007. Până în luna mai a anului, când datează ultima sa declaraţie de avere, Dorin Marian şi-a sporit averea cu aproape patru milioane (3.816.988) de lei noi prin vânzarea unui teren intravilan. El i-a acordat fiului său, Andrei, un împrumut de 75.000 de euro. O sumă similară figurează drept datorie la Robert Dalba. Deşi nu a menţionat nimic la capitolul plasamente şi investiţii, Dorin Marian declară că a obţinut dividende în valoare de 626.305 lei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite