Bântuiţi de Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a spus că Ion Iliescu este un maestru în lovituri de stat. În replică, fostul preşedinte l-a comparat pe şeful statului cu Nicolae Ceauşescu şi a spus că Băsescu suferă de

Traian Băsescu a spus că Ion Iliescu este un maestru în lovituri de stat. În replică, fostul preşedinte l-a comparat pe şeful statului cu Nicolae Ceauşescu şi a spus că Băsescu suferă de o "obsesie maladivă" când vine vorba de lovituri de stat

Fostul şef al statului, Ion Iliescu, l-a comparat pe preşedintele Traian Băsescu cu Nicolae Ceauşescu, pentru că şi acesta ar fi fost "obsedat" de lovituri de stat: "Devine preocupant acest lucru, pentru că este o obsesie de-a dreptul maladivă". Fostul premier Adrian Năstase a spus că declaraţiile lui Băsescu sunt aberante şi a adăugat că "intrăm într-o zonă a totalitarismului"

"Am mai avut din păcate o experienţă cu un şef de stat care era obsedat de lovituri de stat şi ştim cum a terminat. N-aş vrea să întindă coarda până acolo, să repete modul de comportament al acestuia", a fost reacţia lui Ion Iliescu.

El a declarat că teza loviturii de stat referitoare la Revoluţia din decembrie este o jignire la adresa poporului român: "Ce înseamnă că Iliescu este meşter în lovituri de stat? Care lovituri de stat? (…) Revoluţia a fost opera poporului român, nu a fost o lovitură de stat. Numai oamenii care nu au nimic în minte, care nu au o pregătire elementară politică pot să facă asemenea confuzii, să confunde revoluţia română cu o lovitură de stat. El jigneşte pur şi simplu un eveniment istoric şi un popor".

Năstase: "Intrăm într-o zonă a totalitarismului"

"Preşedintele penal Traian Mihăileanu face tot felul de declaraţii aberante", a declarat fostul premier Adrian Năstase. Preşedintele Consiliului Naţional PSD a spus că îi este greu să ia lecţii de morală de la şeful statului, care "şi-a rezolvat o problemă cu flota" şi are "toţi procurorii în slujba lui împreună cu prietena din România a lui Franco Frattini, care a tot schimbat legile împotriva Constituţiei şi a încercat să-i bage la puşcărie pe toţi adversarii lui Băsescu. "Atrag atenţia că intrăm într-o zonă a totalitarismului pentru că înţeleg că Traian Băsescu are întâlniri cu procurorii care îi destăinuie ce vor ei să facă", a spus Năstase. Preşedintele este "o gură mare care nu a găsit o cârciumă la Neptun, aşa că trebuia să iasă să spună şi el public ceva", a spus Năstase.

"Băsescu s-a bucurat din plin de tandemul Iliescu-Roman"

Solicitat să comenteze declaraţia conform căreia Constituţia României ar fi fost redactată conform intereselor tandemurilor Roman - Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman s-a arătat mirat: "S-a bucurat din plin de tandemul Iliescu - Roman. A fost de cinci ori numit ministru al transporturilor de către Roman. I-a plăcut foarte tare".

Roman consideră însă că atacul şefului statului la adresa Curţii Constituţionale este "urât şi nepotrivit", în condiţiile în care aceeaşi Curte, în aceeaşi formulă cu aceeaşi oameni era lăudată, când a dat decizii favorabile preşedintelui. Interpretarea suspendării ca o încercare de lovitură de stat, de către preşedintele Traian Băsescu arată, în opinia lui Petre Roman, "intenţia lui de a se sustrage continuu oricărei autorităţi publice", şi în mod clar "o tendinţă autoritară". Preşedintele nu se ocupă de problemele reale ale cetăţenilor, a spus Roman: preţurile alimentelor, ale energiei, sistemul energetic, creditul ipotecar. "Scopul său este să fie în centrul atenţiei", a conchis el.

Am mai avut din păcate o experienţă cu un şef de stat care era obsedat de lovituri de stat şi ştim cum a terminat. N-aş vrea să întindă coarda până acolo, să repete modul de comportament al acestuia",
Ion Iliescu,
ex-preşedinte al Româniel

Noi suntem cu aceeaşi organizare teritorială din 1968. (…) Această organizare teritorială nu mai corespunde nevoilor de dezvoltare ale României. Constituţia păcătuieşte în momentul de faţă prin modul cum teritoriul este organizat.
Traian Băsescu,
interviu acordat
Radio România Actuialităţi

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite