Baconschi se vede prim-vicepreşedinte PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, se autopropune prim-vicepreşedinte al democrat-liberalilor. Şeful diplomaţiei române susţine că prezenţa sa în conducerea PDL ar recredibiliza partidul.

El a sugerat că ar putea candida pe lista lui Emil Boc, pentru că face parte din echipa premierului. În schimb, priveşte cu rezervă spre candidatura lui Vasile Blaga.

„Cred că ar trebui să fiu unul dintre prim-vicepreşedinţii echipei naţionale de conducere ca să avem argumente pentru a recredebiliza partidul în forţă“, a răspuns Baconschi la întrebarea dacă va cere derogare de la Statut privind vechimea în partid pentru a candida la o funcţie în PDL. El a precizat că este imposibil să candideze la funcţia de preşedinte al PDL, pentru că nu are vechimea necesară în partid. Baconschi, care şi-a luat carnetul de partid la sfârşitul lui septembrie 2010 motivând că „PDL are nevoie de voci noi“, a sugerat că ar putea candida pe lista lui Emil Boc, întrucât face parte din echipa premierului.

Vrea adepţi, nu doar clienţi la partid

El a lansat profilul liderilor ideali pentru PDL: „.. acceptabili în clasa de mijloc, în România harnică, România excelenţei, România care lucrează şi care ţine economia. Trebuie să facem un contract politic serios cu această categorie, nu să plebiscităm o clientelă politică din patru în patru ani. Trebuie să fim capabili să avem şi adepţi, nu numai clienţi", a susţinut el.„Sunt nişte nume de colegi din PDL care au fost vehiculate, dar vreau reforma acestui partid, pentru că e singura modalitate de a-l pune pe o pantă în creştere, nu pe una de descreştere “, a declarat ministrul de Externe.

Dornic „sã fasoneze“ PDL

„Reforma înseamnã schimbarea actualelor practici, mentalitãþi, revenirea la o agendã de organizaþie politicã europeanã modernã, bine ancoratã doctrinar, care ºtie ce vrea pentru cã are o viziune, niºte principii inclusiv de integritate ºi cred cã acest travaliu este muncã de echipã“, a adãugat Baconschi precizând cã face parte din echipa lui Emil Boc, a cãrui candidaturã este „amplu vehiculatã“ în partid. „Eu sunt parte din echipa domnului Boc. Mărturisesc oricând că onestitatea şi integritatea domniei sale sunt inatacabile, asta este percepţia mea. Dar nu trebuie să aşteptăm totul de la un lider, ci de la o echipă care vine asupra unor noi principii de acţiune politică", a susţinut Baconschi spunând că el personal are puterea de „a fasona“ politicile partidului în direcţia creştin-democraţiei.

Blaga, la opţional

Apreciind că PDL are nevoie de lideri cu idei clare, Baconschi a pus sub semnul întrebării candidatura lui Vasile Blaga la conducerea PDL. „Deocamdată avem trei nume: Emil Boc, Vasile Blaga - nu am înţeles de fapt, a zis totuşi la modul condiţional: s-ar putea să candidez dacă nu ştiu ce nu merge aşa cum vreau eu în partid - , şi al treilea a fost Sorin Frunzăverde“, a spus el.

Democrat-liberalii îşi vor alege preşedintele şi echipa Biroului Permanent Naţional la 14 mai, în cadrul Convenţiei Naţionale. Potrivit statutului, prim-vicepreşedinţii, vicepreşedinţii şi ceilalţi membri ai BPN nu sunt aleşi prin vot uninominal, ci pe lista candidatului la şefia formaţiunii. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat recent, că actuala conducere a PDL ar trebui „înnoită“ prin cooptarea lui Cristian Preda, a lui Teodor Baconschi şi a Monicăi Macovei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite