Baconschi a fost demis de la Ministerul de Externe. Cristian Diaconescu, posibil succesor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Emil Boc a anunţat luni, în plenul reunit al Parlamentului, revocarea lui Teodor Baconschi din funcţia de ministru de Externe.

UPDATE 15.50 Teodor Baconschi a declarat postului Realitatea TV că premierul Emil Boc l-a anunţat prin telefon că l-a demis.

UPDATE 15.30 Unii democrat-liberali vorbesc despre numirea lui Cristian Diaconescu (UNPR) în fruntea MAE.

UPDATE  15.20 Alt ministru PDL luat în colimator la şedinţa PDL a fost ministrul Educaţiei Daniel Funeriu pus la zid pentru "activitatea care lasă mult de dorit" de vicepreşedintele Dorin Florea.

UPDATE 15.10  Teodor Baconschi a declarat, luni,  că a primit un SMS de la premierul Emil Boc, din care înţelegea că nu i se reproşează nimic pe linie guvernamentală şi că a fost vorba despre o decizie politică.

UPDATE 15.05 Prin înlocuirea lui Baconschi sup pretextul jignirii protestatarilor s-au bifat şi doleanţele celor care doreau remanierea. Unii democrat-liberali susţineau că ar putea avea loc şi alte schimbări în Guvern, cum ar fi cea a ministrului de Interne Traian Igaş.

UPDATE 15.00 Potrivit unor surse PDL, decizia înlocuirii ministrului de Externe s-a luat în urma unui "telefon de sus". Aceleaşi voci au relatat că, în şedinţa conducerii PDL, mai mulţi democrat-liberali dintre care cel mai vocal a fost secretarul general, Ioan Oltean, i-au cerut premierului să ia măsuri împotriva celor care "au jignit protestatarii". Boc i-ar fi asigurat că va găsi "o soluţie", fără să le spună dacă cinvea va fi înlocuit. De altfel, democrat-liberalii care au participat şi la BPN şi-au arătat, pe la colţuir, surprinderea vizavi de decizia premierului. Lui Ioan Oltean i s-a raliat şi Mircea Toader la fel de crtitic la adresa ministrului de Externe.

UPDATE 14.30 "Este o mişcare de imagine fără niciun fel de impact", a comentat schimbarea lui Baconschi fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu.

UPDATE 14.15 Teodor Baconschi se află la Bruxelles unde participă la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe.

Premierul Emil Boc a anunţat de  la tribuna Parlamentului că minstrul de Externe Teodor Baconschi a fost revocat din funcţie.

"Regret derapajele şi stângăciile verbale ale unor colegi la adresa protestatarilor şi îmi cer scuze în numele acestora", explicat Boc în  plenul Parlamentului înainte de a anunţa că Baconschi va fi înlocuit din funcţie.
Anunţul a fost primit cu urale de reprezentanţii Opoziţiei.

Teodor Baconschi a scris, în urmă cu o săptămână, pe blogul său, că un lucru devine clar pentru "toţi românii de bine", respectiv că a început "încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii", el susţinând că alegerea o va face "România care munceşte", nu "mahalaua violentă şi ineptă încolonată".

"Un lucru devine din ce în ce mai clar pentru toţi românii de bine. A început încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii. Opoziţia şi-a activat în sfârşit întreg arsenalul moştenit de la Ana Pauker, Teo, Luca şi Dej: derbedei înarmaţi, dezinformare, propaganda urii. Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diaspora şi acasă. Ce vor ei, în schimb, e ca o populaţie imbecilizată de televiziuni, înfricoşată de scenarii apocaliptice mereu dezminţite de realitate şi, mai nou, de bătăuşii scoşi pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii şi neputinţei ridicată la nivel de program politic", a scris Baconschi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite