Baconschi: Proiectul naţional de dreapta, configurat în câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi

"Să apăsăm pe acceleraţie, astfel încât, în câteva luni, să configurăm un proiect de dreapta naţional", a fost mesajul pe care prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi l-a transmis participanţilor la dezbaterea organizată de Institutul de Studii Populare (ISP) pentru lansarea cărţii "Noua şcoală de gândire a dreptei", de Cristian Păstrăşconiu.

Baconschi a insistat că "vremea reconstrucţiei este aici", cu atât mai mult cu cât "există actori consolidaţi, dar cu riscul de a rămâne izolaţi pe eşicherul politic, cum este PDL, dar şi actori noi, cum este Noua Republică".

"Sub presiunea calendarului electoral trebuie să apăsăm pe acceleraţie, nu nebuneşte, ci cu maturitate, astfel încât, în câteva luni, să fim capabili să configurăm un proiect de dreapta naţional, care să acomodeze, într-o formulă nouă, grupări, partide politice, sindicate, patronate, ONG, persoane academice sau din diferite corpuri profesorale, care să poate fi reunite în jurul unui program, a unui decalog de care depinde stabilitatea, capacitatea României de a face reformă", a explicat Baconschi la o dezbatere organizată de ISP.

"Fără lozinci, vă invit pe toţi să ţinem aproape în următorul an, să fixăm un calandar de construcţie a acestei mari formaţiuni originale, care nu este neapărat o coaliţie de partide, ci o coaliţie de valori şi de interese, în slujba binelui comun", a mai arătat ministrul de Externe.

Despre Mişcarea Populară a vorbit şi democrat-liberalul Valeriu Stoica, în opinia căruia politica românească se învârte de 15 ani în jurul UDMR, o formaţiune etnică. "Dacă în continuare vom face acelaşi lucru, va fi foarte greu să reuşim să avem un program, un proiect adevărat pentru România", a spus Valeriu Stoica.

"Cât timp avem partide construite pe criterii doctrinare politice şi în acelaşi timp avem un partid etnic, va fi foarte greu să reformăm sistemul politic", a avertizat Stoica. De reformă are în primul rând nevoie clasa politică şi în opinia europarlamentarului PDL Monica Macovei. "Obiectivul principal este reforma politică. Avem o clasă politică cel puţin obosită de tranziţie şi trebuie să ne uităm spre o clasă politică nouă, curată, în care partidele să-i filtreze pe cei care îi primesc cu onestitate şi competitivitate, neexcluzând negocierea. Negociem în Parlamentul European tot timpul, în mod curat şi argumentat", a spus Macovei.

Prezenţi la dezbaterea ISP au mai fost şi europarlamentarii PDL Cristian Preda şi Traian Răzvan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor, Sever Voinescu, fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Popescu, şi Mihail Neamţu, care a venit cu discursul pe care l-a ţinut şi ieri la lansarea proiectului său, Noua Rebublică, puţin "reîncălzit" şi scurtat însă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite