Baconschi: Sperăm ca în toamnă să aflăm data de aderare la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat astăzi, la RFI, că România speră ca, în toamnă, toate statele membre să accepte o dată de aderare clară la spaţiul Schengen în a doua parte a acestui an.

Teodor Baconschi a precizat că obiectivul aderării României la spaţiul Schengen rămâne 2011 şi că Bucureştiul şi Parisul revin la "un ton normal, la agenda completă a relaţiei bilaterale".

"Cred că revenim la un ton normal, la agenda completă a relaţiei bilaterale, la spiritul ambiţios al parteneriatului strategic şi la o cooperare judiciară, poliţienească în stare să ne ajute în găsirea unei căi de ieşire, unui compromis şi a unui calendar pentru aderarea noastră la Schengen", a explicat ministrul Afacerilor Externe.

"Statele care au rezerve, în pofida faptului că tehnic vorbind suntem super-bine pregătiţi, nu aveau destulă încredere. Or, e nevoie de încredere. Încrederea se obţine prin schimb de informaţii în timp real, prin cooperare consolidată şi prin dialog politic", a precizat Teodor Baconschi.

"Vrem să participăm la dezbaterile privind reformarea Schengen, dar din interiorul acestui spaţiu, pe care îl putem întări" , a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Aderarea României la spaţiul Schengen în anul 2011 este incertă, după ce două state membre au obiecţii faţă de proiectul documentului care va fi discutat în iunie, la Consiliul JAI, dorind să nu fie prevăzut în text un orizont de timp pentru integrare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite