BNR strânge drastic şurubul creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avansul în euro pentru casă va fi de cel puţin 30%, iar împrumuturile de consum se vor da pe maximum cinci ani. Banca Naţională a României (BNR) a elaborat un proiect de regulament în baza căruia numai românii cu venituri foarte mari se vor mai putea împrumuta pentru casă.

Pentru creditele imobiliare, solicitantul va trebui să prezinte un avans de cel puţin 20% din valoarea imobilului la finanţările în lei şi de 30% pentru creditele în euro. În cazul creditelor imobiliare cerute în alte devize străine (de exemplu, franci elveţieni sau yeni japonezi), avansul va fi de 40%, potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR citat de Mediafax. BNR doreşte să delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde finanţările pentru care se constituie garanţie imobiliară şi sunt destinate exclusiv cumpărării unui imobil (casă/teren), construirii unui imobil, sau amenajării/extinderii unei locuinţe.

Garanţia, cu 33% mai mare decât creditul

Creditele de consum ar putea avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată. Astfel, banca centrală are în vedere limitarea maturităţilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, faţă de 20 de ani perioada maximă practicată în prezent pe piaţa bancară pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă.

În cazul creditelor de consum pentru cumpărarea de bunuri, clientul trebuie să dispună de un avans de 20% din valoarea bunului achiziţionat şi o garanţie reală (în general ipotecară) sau personală (de exemplu, poliţă de asigurare) de 133% din suma împrumutată. Aceeaşi garanţie se va cere şi pentru creditele de consum cu alte destinaţii.

Dobânzi maxime în scenariul de risc

Băncile vor fi obligate, ca şi până în prezent, să elaboreze scenarii de risc astfel încât gradul de îndatorare să nu depăşească pe întreaga perioadă până la scadenţă nivelul maxim stabilit de normele proprii de finanţare. Pentru fundamentarea nivelului îndatorării, băncile vor face simulări pe baza celei mai mari rate de dobândă practicate pentru acel tip de credit în perioada martie 2007 - martie 2011.

De asemenea, la creditele în valută se va calcula gradul de îndatorare în funcţie de cea mai amplă depreciere din perioada de referinţă. La începutul lunii aprilie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat într-un interviu acordat MEDIAFAX că banca centrală pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţa de reglementare existentă la nivel european.

Gheţea vrea o piaţă liberă

Limitarea creditului în valută nu trebuie făcută prin măsuri administrative, fiind nevoie ca piaţa să fie lăsată să funcţioneze liber, iar băncile să-şi asume deciziile pe care le iau, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea. „Părerea mea este că limitarea creditului în valută, dacă ar trebui făcută, nu trebuie să o facem prin măsuri administrative. Trebuie să lăsăm piaţa să funcţioneze corect", a precizat Gheţea, întrebat cum comentează prevederile unui proiect de regulament al BNR. El a arătat că împrumuturile în valută sunt recomandate persoanelor care au o acoperire a veniturilor tot în valută şi a adăugat că speră ca până la finele anului creditul de consum să urce cu 4-5%, în condiţiile în care criza economică este aproape de final.

„Mă bazez pe dorinţa oamenilor de a duce o viaţă mai bună, de a avea o casă mai bună, de a avea o maşină sau o vacanţă mai bună. Toate aceste lucruri au fost înfrânate în timpul crizei, iar acum criza este pe sfârşite", a mai spus Gheţea. El a menţionat că, neavând cunoştinţă de respectivul proiect de regulament, nu vorbeşte în calitate de preşedinte al CEC Bank sau al ARB.

„Prima Casă", alternativă la împrumutul clasic

Dacă Banca Naţională a României va stabili un avans minim de 30% în cazul împrumuturilor imobiliare, românii au ca alternativă creditele oferite de bănci prin programul guvernamental „Prima Casă". În cadrul programului, avansul minim perceput este de numai 5%, însă creditul poate fi accesat numai de persoanele care nu au o locuinţă în proprietate sau deţin una cu o suprafaţă de maximum 50 de metri pătraţi. Programul „Prima Casă" a ajuns la a patra etapă de desfăşurare, BCR acordând ieri primul credit unei familii din Bucureşti.

Familia Stancu a contractat un credit de 55.000 de euro, a venit cu un aport propriu de 3.000 de euro şi şi-a achiziţionat un apartament cu două camere într-un bloc vechi din cartierul Titan din Capitală. 12 bănci şi-au exprimat opţiunea de a intra în cea de-a patra etapă a programului statului, iar patru dintre ele - BCR, CEC Bank, Alpha Bank şi BRD - au semnat deja contractul-cadru cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi primesc dosare pentru acordarea de credite. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite