UPDATE / BEC a terminat renumărarea voturilor nule: Băsescu - 1.169, Geoană - 968

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central a finalizat duminică seara renumărarea voturilor nule din cele 47 de circumscripţii din ţară. O decizie finală va fi dată luni Curţii Constituţionale.

UPDATE 18.40 Biroul Electoral Central a finalizat duminică seara renumărarea voturilor nule din cele 47 de circumscripţii din ţară. BEC a validat 1169 voturi pentru Traian Băsescu şi 968 pentru Mircea Geoană după ce a renumărat voturile nule de la toate cele 47 de circumscripţii din ţară - judeţele plus cele şase sectoare ale Capitalei, potrivit Biroului Electoral Central.

Numărul voturilor din secţiile speciale din ţară, declarate nule şi renumărate până acum de BEC, este de 137.206. Dintre acestea un număr de 2.137 au fost declarate valabile.

Voturile nule de la secţiile de votare din străinătate, respectiv 863 de buletine, vor fi transmise Biroului Electoral Central (BEC) spre reexaminare în cursul zilei de luni, a informat duminică seara BEC.

UPDATE 16.10 Diferenţa de voturi validate de BEC dintre buletinele nule este de 198, pentru Traian Băsescu fiind recuperate 1085 de voturi, iar pentru Mircea Geoană 887, au declarat surse din BEC, cu precizarea că buletinele din străinătate ar urma să ajungă chiar luni.

Potrivit surselor citate, în aproximativ o oră şi jumătate se va încheia reexaminarea buletinelor nule din ţară, iar, dacă până atunci nu vor sosi voturile nule din străinătate, membrii BEC ar uma să facă o pauză până luni.

UPDATE 15.13Membrii Biroului Electoral Central au validat 1.918 voturi dintre cele nule, dintre acestea pentru Traian Băsescu fiind 1.050 şi 868 pentru Mircea Geoană, ceea ce înseamnă că diferenţa dintre cei doi ajunge la 182 de voturi, după reexaminarea a 112.668 de buletine, spun surse din BEC. Astfel, membrii Biroului Electoral Central au declarat valide, până la această oră, 1.918 buletine.

UPDATE14.21 Membrii Biroului Electoral Central au validat 951 de voturi dintre cele nule pentru Traian Băsescu şi 822 pentru Mircea Geoană, astfel încât diferenţa dintre cei doi a ajuns la 129, au declarat surse din BEC pentru NewsIn.

Astfel, membrii Biroului Electoral Central au declarat valide 1.773 de buletine. Sursele citate au precizat că au fost renumărate voturile nule din 35 de circumscripţii.

Membrii BEC au reexaminat, duminică dimineaţă, buletinele de vot nule din 8 judeţe şi anume Constanţa, Dolj, Cluj, Suceava, Bacău, Bihor, Braşov şi Iaşi. În Braşov, 39 de buletine au fost validate în favoarea lui Băsescu şi 27 pentru Geoană, iar în Bihor 52 pentru Băsescu şi 50 pentru Geoană. În Constanţa, au fost validate 67 de voturi pentru Băsescu, iar pentru Geoană 35.

Buletinele nule din 27 de judeţe au fost reexaminate de membrii BEC până sâmbătă la prânz, când aceştia au luat o pauză. Din buletinele revalidate sâmbătă, 629 de voturi erau în favoarea lui Taian Băsescu, iar 551 pentru Mircea Geoană.

UPDATE 13.00: BEC a raporat 1,16% voturi nule recuperate, din care 0,61 pentru Basescu si 0,55% pentru Geoana dintr-un număr de  peste o sută de mii de voturi numărate.

UPDATE 12.00: Renumărarea voturilor continuă la BEC, în timp ce PD-L negociază cu UDMR cu privire la formarea unui nou guvern. La această oră, numărătoarea indică 845 voturi valide pentru Băsescu faţă de 760 pentru Geoană, din 1503 valide. Au fost numărate aproximativ 95326 buletine nule de vot.

UPDATE 11.00 : BEC a numărat peste 84.000 de voturi nule, dintre care 1429 sunt declarate valabile. Până acum, cei 17 membri au numărat buletinele nule de vot din 30 de judeţe, iar rezultatul îl poziţionează pe Traian Băsescu cu 79 de voturi în faţa lui Mircea Geoană.

UPDATE: BEC a reluat renumărarea voturilor nule, care se va termina cel mai probabil în aceasta seară, urmând ca mâine dimineaţă, să fie trimis un raport către CCR. Aproximativ 1200 de voturi, iniţial anulate după al doilea tur al prezidenţialelor, au fost acum validate.

Curtea Constituţională a decis, vineri, reexaminarea şi renumărarea celor 138.476 de buletine nule de vot rezultate în urma turului doi al alegerilor prezidenţiale. Cei 17 membri ai Biroului Electoral Central au numărat până ieri (sămbătă-n.r.), în jurul orei 14.00, jumătate din buletinele de vot nule, aproximativ 72.000.

BEC a oprit renumărarea voturilor pentru a lua o pauză până astăzi, când activitatea se va relua în jurul orei 8.00. Până la această oră au ajuns buletinele nule de vot din toate judeţele şi din cele şase sectoare ale Capitalei, urmând să fie aduse la Bucureşti şi voturile de la MAE ale românilor din diaspora. Un număr de 1181 de voturi nule au fost validate, rezultatul parţial indicând 629 pentru Traian Băsescu şi 552 pentru Mircea Geoană.

BEC trebuie să trimită un răspuns Curţii Constituţionale privind o posibilă fraudă până luni, la ora 15.00.

Buletinele nule din 27 de judeţe au fost reexaminate de membrii BEC până sâmbătă la prânz.

Fiecare buletin de vot a fost reexaminat de un judecător, alături de câte un reprezentat din partidele care îi susţin pe cei doi candidaţi.

Majoritatea buletinelor declarate valide după reexaminare aveau o ştampilă în căsuţa unuia dintre candidaţi şi o alta în exterior, au explicat reprezentanţi ai partidelor politice în BEC. De asemenea, unele ştampile atingeau marginea căsuţei cu numele unuia dintre candidaţi.

Membrii BEC extimează că renumărarea cerută de CCR se va încheia până duminică seară.

Membrii BEC s-au pregătit vineri, până la ora 19.00, pentru o şedinţă maraton ce se va desfăşura pe parcursul întregului weekend, aprovizionându-se cu platouri cu mâncare, baxuri cu băuturi răcoritoare, dar şi cu opt paturi pliante.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite