BEC: Fără pomeni în campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele politice nu au voie să le ofere cetăţenilor, pe durata campaniei electorale, alimente, ţigări, băuturi alocoolice şi orice alte bunuri cu valoare cât de cât semnificativă. Atât

Partidele politice nu au voie să le ofere cetăţenilor, pe durata campaniei electorale, alimente, ţigări, băuturi alocoolice şi orice alte bunuri cu valoare cât de cât semnificativă. Atât cei care dau, cât şi cei care primesc cadouri electorale sunt pasibili de închisoare de la şase luni la cinci ani.

Partidul Noua Generaţie a solicitat BEC explicaţii în legătură cu ce vrea să spună legea 67 din 2004 prin darea de bunuri şi alte foloase în campanie electorală. Biroul electoral a adoptat o hotărâre prin care decide că nu poţi capta simpatia alegătorilor în campanie oferind alimente, băuturi alcoolice şi nealcoolice, ţigări precum şi alte obiecte de valoare.

BEC a stabilit şi o listă a obiectelor electorale permise atât partidelor, cât şi alegătorilor: afişe, pliante, cărţi poştale, ilustrate, brichete, chibrituri, calendare, căni, găleţi, caiete, pixuri, şepci, tricouri, eşarfe şi fulare.

Acestea sunt obiectele care nu sunt considerate mită electorală şi pe care pot fi trecute siglele partidelor care participă în alegeri. Deşi campania începe abia pe 2 mai, PNG a fost deja semnalat împărţind pungi cu mâncare unor cetăţeni pe care ar fi dorit să îi racoleze în partid. Şi ieri, la Galaţi, a avut loc un mic festin electoral.

Vin şi cozonaci pentru gălăţeni

Filiala PC din Galaţi a împărţit câteva sute de pungi pline cu cozonaci, suc, iepuraşi de ciocolată, bomboane, vin şi saleuri la sediul din oraş. Fiecare plasă era marcată cu sigla partidului.

Primarul Eugen Durbacă, preşedintele PC Galaţi, a spus că acţiunea are scop umanitar, şi nu electoral şi că el a plătit consumaţia: "Dăm cadouri la pensionarii care au venituri mici şi în special la pensionarii din Partidul Conservator". Obiceiul pomenilor electorale a fost cel mai bine ilustrat de fostul primar PSD la Bacăului, Sergiu Sechelariu, care organiza mese publice pentru mii de cetăţeni în oraş, înainte de alegerile din 2004.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite