Avramescu, ambasador în ţara lui Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desemnarea consilierului prezidenţial drept ambasador în Finlanda şi în Estonia este contestată de Opoziţie, dar Avramescu răspunde că este docent al Universităţii din Helsinki. Cătălin Avramescu figurează pe o listă de 17 propuneri pentru posturi de ambasadori făcute de Ministerul Afacerilor Externe.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean (PSD) a caracterizat propunerea drept  o "numire politică", referindu-se la faptul că Avramescu este consilier de stat la Cancelaria prezidenţială. Corlăţean i-a solicitat ministrului Teodor Baconschi retragerea propunerii. 

Şeful Comisiei de politică externă a explicat pentru „Adevărul" de ce se opune acestei numiri. "Este vorba de un om fără pregătire diplomatică, propus pentru o ţară care se opune aderării noastre la Schengen. În plus, Traian Băsescu a afirmat, la preluarea mandatului, că se opune numirilor politice de ambasadori şi îi cerem să fie consecvent", a afirmat Corlăţean. "Va ieşi mare scandal la comisie dacă ministerul nu îl retrage pe Avramescu. Nu poţi să trimiţi la ambasade prietenii tăi, consilierii prezidenţiali, doar ca să satisfaci o clientelă politică", a avertizat Corlăţean.

În ciuda avertismentelor lansate de Titus Corlăţean, parlamentarii din comisiile de politică externă nu au posibilitatea de a bloca efectiv numirea unui ambasador. Votul din comisiile de politică externă are caracter strict consultativ. Potrivit Constituţiei, preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României. Pe de altă parte, potrivit cutumei din politica românească, propunerile de numiri care nu întrunesc voturile comisiei de resort sunt retrase.

Cătălin Avramescu a confirmat pentru „Adevărul" faptul că a fost nominalizat pentru post. "Da, aşa ştiu şi eu. Sunt puţin mirat de aceste declaraţii, din câte ştiu eu aceste propuneri merg într-o succesiune tehnică, se respectă anumite proceduri, nu sunt anunţate în conferinţele de presă ale partidelor", a afirmat Avramescu.

Avramescu: sunt docent la Helsinki

El a spus că nu vrea să intre în dispută cu Titus Corlăţean, dar a precizat care sunt argumentele sale pentru obţinerea postului. "CV-ul meu este pe net şi acolo se poate citi că sunt docent al Universităţii din Helsinki. Sunt de trei ani şi jumătate şef al Cancelariei Prezidenţiale şi nimeni nu a avut vreo observaţie în legătură cu activitatea mea în această funcţie", susţine Avramescu. "Mă prezint absolut liniştit la audieri", a concluzionat el.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, i-a luat şi el apărarea consilierului  prezidenţial şi i-a răspuns, pe un ton ironic lui Corlăţean. "Acest tip de obiecţie este lipsit de fundament statistic sau moral şi reprezintă o cârâială marginală fără niciun fel de substanţă", a comentat Baconschi. "PSD a făcut ravagii timp de un deceniu, abuzând prin astfel de imixtiuni în sistem. Dacă noi avem o propunere a unei personalităţi universitare, cu cărţi la Princeton, care cunoaşte foarte bine şi mediul academic din Finlanda, suntem acuzaţi de politizarea diplomaţiei", a replicat Baconschi.

"Este vorba de un om fără pregătire diplomatică, propus pentru o ţară care se opune aderării noastre la Schengen. E o numire politică."
Titus Corlăţean (PSD)
preşedintele Comisiei de politică externă din Senat

Boc şi-a trimis consiliera la Barcelona

Cynthia-Carmen Curt, fost consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Emil Boc, a fost numită, recent, de Guvern în postul de consul general al României la Barcelona. Curt va prelua postul ocupat până în prezent de Radu Ionescu, diplomat în Ministerul Afacerilor Externe din 1997. Cynthia Curt a fost numită, la sfârşitul anului trecut, la propunerea grupului PDL din Senat, în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate (CNI). Ea a mai lucrat ca subprefect al judeţului Cluj şi inspector guvernamental.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite