Avertisment: România nu ştie ce vrea în Uniunea Europeană!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul Reprezentanţei Comisiei Europene cere Bucureştiului să aleagă între politica regională şi competitivitatea economică La doar două luni de când România a căpătat

Consilierul Reprezentanţei Comisiei Europene cere Bucureştiului să aleagă între politica regională şi competitivitatea economică

La doar două luni de când România a căpătat statutul de membru al Uniunii Europene şi, după euforia aderării, semnalele de alarmă trase de reprezentanţii Bruxelles-ului se succed într-un ritm tot mai alert.

Onno Simons, prim-consilier al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti (foto medalion), a declarat că România trebuie să formuleze o opţiune clară cu privire la ceea ce îşi propune să facă în Uniunea Europeană. "Va alege România să vorbească despre Marea Neagră şi Moldova sau se va uita la competitivitatea produselor sale? Sunteţi a şaptea ţară a Uniunii ca număr de locuitori. Ar trebui să vă străduiţi să deveniţi şi cea de-a şaptea economie a Uniunii", a afirmat Simons.

Imaginea fabuloasă a celor peste 30 de miliarde de euro care vor putea fi accesate, doar pe bază de proiecte, până în 2013, stârneşte dezbateri aprinse deopotrivă în mediul politic şi de afaceri autohton.

Reprezentantul Comisiei aten-ţionează însă că Uniunea nu doreşte ca banii să ajungă în "buzunare greşite". De aceea, el punctează principalele puncte slabe ale celui mai recent stat membru al UE. Lipsurile sistemului judiciar, tergiversările în cazul problematicei agenţii de integritate, precum şi perspectiva îndepărtată a momentului în care vom avea un nou kilometru de autostradă sunt tot atâtea aspecte care ne plasează în afara Europei.

"România trebuie să aibă un sistem legal transparent şi funcţional pentru a scăpa de problema corupţiei care îi afectează imaginea, pentru că cele 30 de miliarde de euro
care vor veni din fonduri structurale nu trebuie să ajungă în buzunarele corupţilor", a mai spus Simons.

Şi politica fiscală este considerată un obstacol pe drumul postaderării.

Prezent la dezbatere, Varujan Vosganian, ministrul economiei şi comerţului, spune că România va elimina decalajele faţă de Uniunea Europeană în domeniul politicii fiscale la nivelul anului 2010, atunci când veniturile bugetare vor atinge circa 37% din PIB. El mai spune totodată că 2020 este orizontul de timp în care România va face pasul de la o economie considerată emergentă la una mediu-dezvoltată. Competitivitatea economiei se va îmbunătăţi însă în doi-trei ani, după eliminarea companiilor şi a industriilor cu pierderi, a estimat Vosganian.

"Când vom curăţa economia de puncte de pierderi, precum Termoelectrica, zone de extracţie minieră, zona Braşov, atunci situaţia în ceea ce priveşte competiţia în mediul economic se va îmbunătăţi", a concluzionat ministrul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite