Aurescu: România va continua demersurile pentru românii din Timoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Valea Timocului, partea de sud-est a Serbiei, trăiesc peste 300.000 de români, indentificaţi de autorităţile sârbe ca vlahi
În Valea Timocului, partea de sud-est a Serbiei, trăiesc peste 300.000 de români, indentificaţi de autorităţile sârbe ca vlahi

Secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a întâlnit vineri cu o delegaţie a românilor din Valea Timocului, asigurându-i că problema drepturilor lor va fi în continuare abordată de statul român atât în relaţia cu Serbia, cât şi la nivelul organizaţiilor europene şi internaţionale.

"Bogdan Aurescu, care este şi co-preşedintele părţii române al Comisiei Mixte româno-sârbe pentru minorităţi naţionale, a subliniat, în cadrul întrevederii, atenţia continuă pe care statul român o acordă situaţiei minorităţii româneşti din Serbia, în mod special a românilor din Valea Timocului, cu precădere din perspectiva dificultăţilor cu care se confruntă această comunitate. A arătat că aceste probleme au fost discutate, inclusiv recent, cu partea sârbă la diferite nivele şi sunt constant prezentate la nivelul organizaţiilor europene şi internaţionale care au atribuţii în domeniu", precizează un comunicat transmis de MAE.

Aurescu a evidenţiat faptul că "statul român va continua demersurile pentru ca să nu mai existe standarde diferite între românii din Valea Timocului şi cei din Voivodina, iar în acest sens, implementarea deplină a Protocolului Comisiei Mixte, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles, prezintă o importanţă deosebită".

De asemenea, oficialul MAE a reiterat faptul că România va susţine fără echivoc parcursul european al Serbiei. În acelaşi timp, el a precizat că respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale face parte din criteriile politice pe care Serbia trebuie să le îndeplinească pentru a adera la Uniunea Europeană.

Delegaţia românilor din Timoc a fost compusă din Predrag Balasevic, preşedintele "Partidei Democrate a Rumânilor din Serbia", Zavişa Jurj, preşedintele "Asociaţiei pentru cultură a rumânilor din Sârbia de Nord-Est" - Ariadnae Filum, preotul Boian Alecsandrovici, preşedintele "Asociaţiei pentru cultură a rumânilor din Sârbie Rumânii Ortodocşi".

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut miecuri la Adunarea Generală a ONU o întrevedere cu omologul sârb, Ivan Mrkici, căruia i-a cerut implementarea soluţiilor pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Serbia, scrie Mediafax.

Corlăţean a acceptat şi invitaţia omoloului său de a face o vizită oficială în Serbia în viitorul apropiat.

Cei doi miniştri au subliniat şi importanţa unei agende de contacte frecvente şi au evocat posibilitatea unei întâlniri la nivelul premierilor până la sfârşitul acestui an, precizează un comunicat transmis de MAE.

"Ministrul român a reiterat interesul deosebit al României faţă de situaţia comunităţii româneşti din Serbia şi a transmis un mesaj clar privind necesitatea ca noua conducere de la Belgrad să implementeze soluţii cât mai curând posibil, în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii române din această ţară", informează MAE.

Corlăţean a subliniat că "pentru partea română este foarte importantă aplicarea prevederilor Protocolului sesiunii a doua a Comisiei Mixte privind problematica minorităţilor naţionale, semnat la Bruxelles, la 1 martie 2012".

Ministrul român "a accentuat importanţa voinţei politice a Belgradului în acest sens, ce va reprezenta o dovadă a ancorării ireversibile a statului sârb, în comunitatea de principii şi valori europene".

Subiectul a fost abordat şi în urmă cu o săptămână de Aurescu la Belgrad, într-o întrevedere cu viceministrul sârb al afacerilor externe, Vera Mavric.

Aurescu a accentuat la Belgrad faptul că pentru R. Serbia aplicarea recomandărilor Protocolului are o importanţă deosebită în contextul asumării şi implementării de către această ţară a criteriilor de aderare la UE". El a înaintat părţii sârbe o situaţie a aplicării recomandărilor din Protocol care reveneau Bucureştiului şi "a exprimat disponibilitatea de a participa la o întâlnire a co-preşedinţilor Comisiei Mixte cu Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, la Haga, în luna octombrie, pentru evaluarea gradului de implementare a Protocolului".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite