Atanasiu îi dă dezertori pe Ungureanu, Medar şi Vlădescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

colegilor săi, după "modelul" consacrat de Mona Muscă, aceasta renunţând la portofoliul Culturii şi Cultelor "în momentul în care a intrat în contradicţie cu deciziile partidului şi ale

colegilor săi, după "modelul" consacrat de Mona Muscă, aceasta renunţând la portofoliul Culturii şi Cultelor "în momentul în care a intrat în contradicţie cu deciziile partidului şi ale guvernului". "Nu cred, cel puţin în cazul unuia dintre ei, că are atâta onoare să facă acest lucru. Cum poate să continue să funcţioneze într-un anumit for de conducere un om care nu respectă deciziile acelui for? Cum poate să reprezinte un partid în Guvernul României un om care nu respectă hotărârile şi deciziile acelui partid?", a întrebat retoric ministrul care a propus retragerea trupelor din Irak. El susţine că PNL are oameni pregătiţi pentru a putea înlocui oricând pe oricare dintre miniştrii cabinetului Tăriceanu.
Teodor Atanasiu a mai spus că atât premierul, cât şi el, personal, au dorit să-l consulte pe Mihai-Răzvan Ungureanu înainte de a face propunerea privind dislocarea militarilor români din Irak, dar că acesta a fost de negăsit. Organizaţia Alba a PNL, al cărei preşedinte este Atanasiu, a cerut sancţionarea statutară a lui Vlădescu şi Ungureanu, precum şi excluderea din partid a lui Mircea Cinteză şi a Ralucăi Turcan.

Medar, la anchetă
Ministrul apărării a declarat că a cerut Direcţiei Generale a Armatei să declanşeze o amplă anchetă după divulgarea unor informaţii secrete de către consilierul prezidenţial Sergiu Medar. "M-am îngrozit văzându-l pe domnul Medar pe diferite posturi de televiziune divulgând informaţii secrete. Mă întreb ce credibilitate mai are România în cancelariile statelor străine cu care avem colaborări", a mai spus Atanasiu. El a precizat că telegrama prezentată de Medar pe un post naţional de televiziune este un document secret al armatei şi că prezentarea acesteia înseamnă "divulgare de documente secrete".

PNL Cluj cere retragerea sprijinului pentru Ungureanu şi Vlădescu
Comitetul Executiv Teritorial Cluj al PNL a decis sâmbătă, în unanimitate, într-o reuniune de urgenţă, să ceară Delegaţiei Permanente a partidului, care se va desfăşura joi, audierea şi sancţionarea miniştrilor Ungureanu şi Vlădescu, pentru votul negativ din CSAT de vineri, pe tema retragerii trupelor româneşti din Irak. Potrivit liderului clujean, Marius Nicoară, cei doi au încălcat disciplina şi statutul partidului aducând grave prejudicii. Deputatul Mircea Puşcă consideră că premierul Tăriceanu ar putea să-şi asume răspunderea, pentru organizarea referendumului privind retragerea din Irak, cel mai devreme în sesiunea ordinară a parlamentului din luna septembrie.

Stolojan:
Trebuie schimbat managementul liberalilor
Consilierul prezidenţial pentru politici economice şi sociale, Theodor Stolojan, iese la rampă, după tensiunile create de propunerea-şoc a premierului Tăriceanu privind retragerea trupelor româneşti din Irak.
Stolojan a folosit un ton extrem de critic la adresa celui care i-a succedat la conducerea PNL, el apreciind, într-un interviu acordat Rompres, că şeful guvernului ignoră interesul general în beneficiul celui de grup. Consilierul lui Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că va continua să se implice în viaţa liberalilor, în special prin vizite în teritoriu, scopul lui fiind acela de a înţelege de ce partidul pierde credibilitate.Întrebat ce părere are despre absenţa lui Călin Popescu Tăriceanu de la discursul preşedintelui din parlament, Theodor Stolojan a calificat gestul primului-ministru drept "o nouă gafă politică şi o nouă greşeală". Consilierul de la Cotroceni afirmă că Tăriceanu "a înlocuit necesitatea menţinerii unei relaţii instituţionale cu preşedintele României cu o reacţie personală, la care, din păcate, a asociat şi majoritatea miniştrilor liberali". "Încă o dată, a ignorat interesul general, al ţării, în beneficiul interesului personal şi de grup", a apreciat Stolojan. El s-a arătat la fel de hotărât şi în privinţa necesităţii schimbării "managementului" de partid al liberalilor. "Consider că trebuie să încercăm împreună să înţelegem de ce PNL pierde din credibilitate şi de ce nu se acţionează pentru întărirea Alianţei D.A., care ne-a adus la guvernare", a spus consilierul prezidenţial. Seria criticilor la adresa formaţiunii pe care a condus-o până în 2004 a continuat şi cu privire la activitatea guvernamentală. Theodor Stolojan s-a arătat adeptul restructurării întregii administraţii centrale, "deoarece mediocritatea funcţională se vede nu numai din România, ci şi de la Comisia Europeană". "Faptul că PNL a fost principalul factor de temporizare a restructurării în zona administraţiei centrale este o surpriză atât pentru analişti, cât şi pentru foarte mulţi cetăţeni care au crezut în angajamentul Alianţei D.A., ce promitea că va desfiinţa construcţia instituţională greoaie, ineficientă, orientată spre satisfacerea unei anumite clientele politice moştenite de la PSD", a afirmat Stolojan.Pe de altă parte, consilierul prezidenţial s-a pronunţat pentru o formulă guvernamentală cu un singur vicepremier, care să conducă lucrările Executivului în absenţa primului-ministru. Theodor Stolojan consideră că reprezentarea la vârful Palatului Victoria a fiecărui partid din Coaliţie "este doar un artificiu politic, fără relevanţă în materie de eficienţă a actului de guvernare".

Audieri la parlament
Comisiile parlamentare de apărare îl vor audia, mâine, pe ministrul apărării, Teodor Atanasiu, pe tema propunerii sale privind retragerea trupelor româneşti din Irak. Totodată, Atanasiu va fi audiat şi în legătură cu evenimentele ce au urmat anunţului său privind militarii aflaţi în respectivul teatru de operaţiuni.Preşedintele Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, Mihai Stănişoară, a apreciat că acuzaţiile lansate de ministrul Atanasiu la adresa consilierului prezidenţial, precum şi afirmaţiile legate de decredibilizarea serviciilor de informaţii sunt extrem de grave.La rândul său, preşedintele Comisiei de apărare din Senat, George Maior, a declarat, ieri, că va iniţia demersurile pentru a efectua o investigaţie asupra modului în care Ministerul Apărării a transmis ataşaţilor militari telegrama care informa despre iminenta retragere a trupelor româneşti din Irak.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite