Asumare sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asumare sub semnul întrebării
Asumare sub semnul întrebării

Legile educaţiei, salarizarea unică şi măsurile anticriză sunt cele trei pachete cu care Guvernul se va prezenta în faţa celor două Camere ale Parlamentului. Executivul condus de premierul Emil Boc îşi va asuma astăzi răspunderea în Parlament pe trei pachete legislative al căror conţinut a rămas însă incert.

Dezbaterea continuă pe cele două pachete de legi ale educaţiei, cel propus de Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi cel al şefului Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea.

Codul Andronescu nu s-a bucurat de la început de susţinerea premierului, care a declarat că îşi va asuma răspunderea pe legea educaţiei numai dacă aceasta va conţine şi propunerile lui Miclea.

Salarizarea unitară, în discuţie

O altă lege pentru care Executivul vrea să-şi asume răspunderea este cea a salarizării unitare în sistemul bugetar, pe marginea căreia dezbaterile au continuat şi ieri.

Pe parcursul negocierilor proiectul a suferit mai multe modificări, coeficienţii de ierarhizare a funcţiilor fiind reduşi de Ministerul Finanţelor, iniţial cu 45% şi apoi cu 25%. Raportul dintre cel mai mic salariu de bugetar şi cel mai mare salariu de bugetar este de 1 la 15, şeful statului fiind cel mai bine plătit angajat al statului. Baza de raportare (coeficientul 1) este salariul minim brut pe economie de 600 de lei în acest moment.

Incerte sunt şi măsurile anticriză identificate de Guvern şi supuse analizei Parlamentului. Emil Boc a anunţat că prioritară este restructurarea agenţiilor, deşi PSD şi PDL au convenit, recent, asupra unui pachet de 32 de măsuri pentru ieşirea din impasul economic.

Mai multe etape

Potrivit premierului Emil Boc, procedura privind asumarea răspunderii presupune depunerea proiectului, amendarea de către parlamentari, discutarea amendamentelor în Guvern şi apoi angajarea răspunderii pe forma finală.

Asumarea este contestată de liberali, care ameninţă cu depunerea unei moţiuni de cenzură, în cazul în care obţin şi sprijinul UDMR.

Paşii procedurali de asumare

Guvernul trimite astăzi o scrisoare Parlamentului, în care anunţă decizia de asumare a răspunderii şi anexează proiectele respective.

Birourile comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se întrunesc şi stabilesc termenul până la care parlamentarii pot depune amendamente şi, în acord cu Guvernul, data şedinţei în care îşi asumă răspunderea (Calendarul stabilit poate varia, în funcţie de proiect).

Parlamentarii vin cu amendamente.

Guvernul se întruneşte din nou şi acceptă sau respinge amendamentele parlamentarilor.

Executivul vine în faţa Parlamentului şi îşi angajază răspunderea pe forma finală a proiectelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite