Asigurări pentru Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat, ieri, la Bucureşti, că România îndeplineşte condiţiile pentru accederea în Schengen.

„Toţi liderii europeni au subliniat, nu o dată, că au fost îndeplinite condiţiile legale pentru accederea României la Spaţiul Schengen. Ultima întrunire a fost în martie, dar, discutând cu miniştrii de interne, s-a pus problema accederii României şi Bulgariei în septembrie", a arătat Rompuy.

Oficialul European a subliniat că, prin adoptarea măsurilor de a securiza graniţele, România devine un punct de intrare sigur în Spaţiul Schengen. În momentul de faţă, Olanda este singurul stat membru UE care se opune integrării României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie.

Vizita preşedintelui Consiliului European în România a venit la invitaţia premierului Mihai Răzvan Ungureanu, adresată în urmă cu o lună, în timpul întrevederii celor doi la Bruxelles.

Vizita a marcat împlinirea a 7 ani de la semnarea tratatului de aderare a României la Uniunea Europeana. În discursul său, Herman van Rompuy  a arătat că, în momentul de faţă,  nu poate fi imaginată o Uniune Europeană fără România.

Băsescu şi creşterea salarială

„Ne întâlnim astăzi exact la şapte ani după ce România şi Bulgaria au semnat intrarea României în Uniunea Europeană. Pot să vă felicit pentru cei cinci ani în calitate de membri. Nu ne putem imagina astăzi o Uniune Europeană fără România", a afirmat preşedintele Consiliului European. Preşedintele Consiliului European a insistat ca ţara noastră să urgenteze   ratificarea Tratatului de guvernanţă fiscală.

„România a semnat un tratat pentru o mai mare disciplină bugetară. O ratificare rapidă este crucială acum şi contez şi pe acest Parlament", a spus oficialul european Herman van Rompuy  a mai precizat că şeful statului, Traian Băsescu, i-a prezentat măsurile de austeritate adoptate de România  pe timp de criză, cu menţiunea că se aşteaptă o creştere economică pentru anul viitor.

Preşedintele Băsescu a declarat că l-a informat pe oficialul european de reîntregirea salarială prevăzută pentru vara acestui an.

„Aş dori să încurajez eforturile viitoare ale României pentru a depăşi această criză şi sper ca Parlamentul să sprijine acest efort. România a făcut faţă cu flexibilitate şi, totuşi, şi cu frustrare şi furie tuturor acestor fenomene", a conchis Herman van Rompuy.

Distincţie de la Anastase

Preşedintele Camerei Deputaţilor l-a distins pe oficialul european. „Îmi face deosebită plăcere să pot oferi Colanul Parlamentului. Este distincţia acordată unui număr foarte mic de personalităţi, iar domnul van Rompuy este unul dintre aceşti prieteni", a spus Anastase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite