Ascunde Comisia Europeană corupţia din România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a "îngropat" un raport privind "corupţia generalizată" la nivel înalt din România, dezvăluie publicaţia britanică "The Economist". În noiembrie 2007, procurorul

Uniunea Europeană a "îngropat" un raport privind "corupţia generalizată" la nivel înalt din România, dezvăluie publicaţia britanică "The Economist".

În noiembrie 2007, procurorul belgian Willem de Pauw, expert UE în materie de combatere a corupţiei, a redactat respectivul document, a cărui concluzie este că "România dă înapoi pe toate fronturile, în lupta împotriva marii corupţii". Pauw a calculat că, în acest ritm, în doar şase luni, România "se va găsi în
situaţia în care se afla în 2003".

Bruxelles a trecut raportul sub tăcere

Documentul lui De Pauw nu a fost publicat, Comisia Europeană preferând în locul său altul mai blând, care recunoştea eforturile României "de a remedia anumite puncte slabe" în privinţa "aplicării efective a legislaţiei, a politicii şi a programelor UE".

Acest raport interimar, dat publicităţii la începutul lui februarie 2008, recunoştea că, "în anumite domenii-cheie, precum lupta împotriva marii corupţii", încă nu se vedeau "rezultate convingătoare".

Unele dintre cele mai surprinzătoare exemple de corupţie evidenţiate de procurorul belgian nu au apărut în raportul oficial sau s-a încercat ascunderea lor, prin publicarea acestora ca note de subsol, comentează "The Economist".

Documentul lui De Pauw arată că practic toate procesele de mare corupţie au fost respinse de instanţele de judecată, deşi, "statistic vorbind, este imposibil să se atribuie această situaţie erorilor de procedură în spezele individuale". El denunţă "rezistenţa puternică a întregii clase politice
româneşti" faţă de campania anticorupţie.

CE: adevăratul raport abia urmează

Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentru Rompres că aprecierile expertului belgian nu se referă la fapte din raportul de evaluare, care nu a fost încă publicat. Gray a precizat că raportul de evaluare asupra rezultatelor înregistrate de România în reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei va fi publicat în 23 iulie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite