Aristide Roibu, trezorierul PSD: “PSD s-a judecat la Paris pentru datorii, dar n-a plătit o centimă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aristide Roibu, trezorierul PSD, a explicat pentru “Adevărul” cum va reuşi partidul să depăşească dificultăţile financiare. Principala strategie va consta în reeşalonarea şi reevaluarea datoriilor.

Citiţi şi:

Spectrul falimentului la uşa PSD. Cristian Pârvulescu: „Două milioane de euro datorie echivalează cu un faliment”

Adevarul: Ce soluţii  vedeţi dumneavostră pentru acoperirea datoriilor PSD: reeşalonarea acestor restanţe, reevaluarea datoriilor sau vânzarea unor bunuri ale partidului?

Aristide Roibu: În cazul în care partidul va fi obligat de instanţa de judecată la plata unor datorii, vom recurge la reeşalonarea datoriilor, dacă nu dispunem de fondurile necesare. Creditorii nu pot solicita intrarea în procedura de insolvenţă pentru partidele politice, deoarece formaţiunile politice sunt exceptate de la astfel de proceduri specifice societăţilor comerciale.

PSD s-a confruntat în ultimii ani cu situaţii mult mai dificile, partidul fiind acţionat în judecată în străinătate pentru recuperarea unor creanţe, cu o valoare apropiată de a celor actuale. Deşi ne-am judecat la instanţele din Paris, partidul a avut câştig de cauză şi nu a plătit nicio centimă din respectivele pretenţii.  

Adevarul: La ce sumă se ridică fondurile aflate în prezent în conturile partidului?

Aristide Roibu: Asigurarea surselor de finanţare ale partidului şi a bazei materiale revine Comitetului Financiar, constituit la nivel central. Din luna martie, acest Comitet este condus de preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care a fost desemnat de Comitetul Executiv Naţional. Acest Comitet Financiar nu s-a aflat şi nu se află în subordinea Trezorierului. Ca urmare, nu am primit informări în legatură cu activitatea Comitetului Financiar nici în perioada când preşedinte al partidului a fost Mircea Geoană, nici în prezent. De aceea, nu pot preciza ce sume a strâns acest Comitet.

Adevarul: La ce sumă se ridică datoriile din neplata cotizaţiilor, pe care le au fililalele  faţă de centru?

Aristide Roibu: În ceea ce priveşte contribuţia din încasarea cotizaţiilor, Comitetul Executiv Naţional a stabilit cota-parte ce trebuie transferată la centru.

Adevarul: Care sunt cele mai mari datorii ale PSD la momentul de faţă?

Aristide Roibu: Datoriile partidului se ridică în prezent la peste două milioane de euro. De îndată ce va fi încheiată centralizarea acestor restanţe, vom începe discuţiile cu creditorii pentru a analiza fiecare obligaţie de plată, inclusiv ca să vedem dacă nu cumva datoria respectivă s-a prescris. În cazul în care pentru suma revendicată s-a ajuns la proces, vom aştepta decizia instanţei.


Solicităm fiecărui creditor care invoca existenţa unor creanţe faţă de PSD, să prezinte, alături de factură, şi dovezile că prestaţiile au fost executate. Celor care au făcut parte din staff-urile de campanie, le solicităm să confirme că materialele de propagandă politică sau electorală au fost livrate, pentru a avea certitudinea că prestaţiile au fost integral sau parţial executate. 


Aceste verificări sunt necesare deoarece sfaff-ul decide ce bunuri sau servicii sunt necesare, iar după terminarea campaniei, cei de la Trezorerie fac verificări i reverificări pentru a pune lucrurile la punct.


Adevarul: Câte acţiuni în instanţă au înaintat creditorii împotriva PSD pentru a-şi recupera banii?


Aristide Roibu: Pe rolul instanţelor sunt în prezent câteva litigii în derulare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite