Ar putea urma Traian Băsescu modelul Putin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a fost comparat cu Vladimir  Putin de jurnaliştii  publicaţiei „The Economist“
Traian Băsescu a fost comparat cu Vladimir Putin de jurnaliştii publicaţiei „The Economist“

Şeful statului susţine că ar dori să se retragă din politică la finalul celui de-al doilea mandat. El a respins ipoteza preluării funcţiei de premier, după modelul Putin, scenariu avansat de „The Economist“. Analiştii contactaţi de „Adevărul“ au păreri împărţite în privinţa scenariului Băsescu-premier, dar nu cred în intenţia acestuia de a părăsi scena politică.

În replică la o analiză publicată de revista, The Economist care avansa posibilitatea ca Traian Băsescu să preia modelul Putin, şeful statului a declarat că o astfel de variantă nu este plauzibilă, întrucât România nu se poate compara cu Rusia.

Citiţi şi:

VIDEO Premierul Putin, mare cântăreţ

„România nu-i o ţară care mai poate semăna cu Rusia, asta-i, cred, eroarea de apreciere a celor de la «The Economist». Este imposibil ca în România să se întâmple aşa ceva, chiar dacă un politician ar vrea. În al doilea rând, eu n-aş vrea. Dacă discutăm despre mine.

N-aş vrea să mai rămân în politică după ce-mi termin mandatul de preşedinte", a declarat Băsescu, într-un interviu acordat Hotnews şi RFI.

Cine a stat la putere zece ani nu se mai retrage

Scenariul potrivit căruia Băsescu s-ar putea retrage ca premier este foarte plauzibil, consideră Zoe Petre, analist politic. „Mi se pare însă de necrezut ideea că Traian Băsescu se va duce acasă după încheierea mandatului şi va tricota ciorapi", a spus Zoe Petre. Analistul susţine că un politician care a gustat timp de zece ani „din borcanul cu miere al Puterii" ia foarte greu o decizie de retragere.

„Doar dacă PDL va suferi o înfrângere de proporţii şi va ajunge la scorul din 2000 l-am putea vedea pe Băsescu că se desparte de politică", crede Zoe Petre. Acesta spune că un şef de stat potrivit pentru premierul Băsescu ar trebui să fie un preşedinte total nejucător. Politologul Andrei Ţăranu nu vede posibil „modelul Putin" aplicat preşedintelui Traian Băsescu.

„Spre deosebire de Putin, care conduce dictatorial o ţară bogată, Traian Băsescu este în fruntea unei democraţii care face parte din UE. Nu cred că există formule politice şi instituţionale pentru ca Băsescu să preia fotoliul de la Palatul Victoria", a opinat Ţăranu.

„Preşedintele este dezamăgit de PDL"

El a adăugat că peste doar doi ani vor avea loc alegeri parlamentare şi este greu de presupus că democrat-liberalii vor reuşi să se menţină la Putere. Ţăranu s-a arătat însă şi el sceptic în privinţa dorinţei lui Băsescu de a părăsi scena politică după ce-şi va termina mandatul.

„Poate că, în acest moment, preşedintele e dezamăgit de PDL, dar şi de o serie de colaboratori precum unii foşti consilieri prezidenţiali şi atunci refuză ideea de a mai fi în politică peste patru ani. Dar patru ani înseamnă mult, nu putem anticipa ce se va întâmpla până atunci", a declarat Ţăranu. 

"N-aş vrea să mai rămân în politică după ce-mi termin mandatul de preşedinte."
Traian Băsescu
preşedintele României

„Boc trebuie să candideze la şefia PDL"

Traian Băsescu se implică în jocurile politice din interiorul PDL, afirmând că Emil Boc va trebui să candideze pentru un nou mandat de preşedinte la congresul partidului din primăvara anului viitor, întrucât democrat-liberalii nu au alternative.

„După părerea mea, Emil Boc va putea să candideze. Sau va fi necesar să candideze", a declarat el. Pe de altă parte, el a precizat că PDL va trebui să decidă dacă menţine actuala formulă în care liderul partidului este şi şeful Executivului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite