Anul bătăliilor electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile şi eventualele referendumuri sunt momentele care vor marca scena politică în 2008 2008 se anunţă un an agitat. Cele două runde de alegeri, locale şi parlamentare, reprezintă

Alegerile şi eventualele referendumuri sunt momentele care vor marca scena politică în 2008

2008 se anunţă un an agitat. Cele două runde de alegeri, locale şi parlamentare, reprezintă poate cea mai importantă miză politică din ultimii patru ani, cu excepţia referendumului pentru demiterea preşedintelui din 2007.

Partidele, primul-ministru şi şeful statului vor vedea ce a înţeles electoratul din politica ultimilor ani şi pe cine doreşte acesta să sancţioneze sau să premieze. Absenteismul riscă să transforme luptele electorale dintre candidaţi în adevărate campanii de mobilizare a partidelor.

Primul moment de foc este reprezentat de alegerile locale, în primăvară, urmate, la câteva luni, de alegerile pentru parlament, organizate în noiembrie sau decembrie. Pentru PSD, un scor de 25-30% ar fi echivalent cu "încremenirea în proiect" de la europarlamentare şi ar aduce convulsii în partidul condus de Geoană, exact cu câteva luni înainte de alegerile generale.

Orice scor peste 30% ar însemna un plus de mobilizare pentru pesedişti când vor fi organizate parlamentarele, în toamnă.

Compusă din două partide, unul mare - PD, şi altul mic - PLD, formaţiunea lui Emil Boc, PD-L trebuie să demonstreze că poate obţine în realitate procentele cu care este creditat de sondaje. Un scor de aproximativ 40% ar fi o victorie totală, fără drept de apel şi ar împăca orgoliile democraţilor şi liberal-democraţilor cu privire la împărţirea funcţiilor. Un scor mai mic de 30% ar genera frustrări serioase în rândurile pedeliştilor, şi chiar şi la Palatul Cotroceni.

Pentru PNL, orice scor peste cel de la alegerile europarlamentare, 13 la sută, este unul acceptabil. Un eventual 15-20% le-ar reda liberalilor potenţialul de negociere în formarea de alianţe pentru alegerile parlamentare.

Pentru PNG şi PRM, partide cu o structură teritorială mai redusă şi mai puţin energică, alegerile locale nu reprezintă o miză atât de puternică precum cele generale. Eventualele avantaje obţinute de PRM şi PNG prin funcţiile de la nivel local ar fi anulate de deciziile centrale. UDMR ar beneficia de bazinul său electoral, care de această dată va fi mai puţin divizat de lupta cu radicalii maghiari.

Alegerile generale, momentul adevărului

Cel mai important moment al anului 2008 va fi nominalizarea unui nou premier. Dacă PD-L va câştiga alegerile, Traian Băsescu va avea o alegere dificilă: îl va numi pe Theodor Stolojan? Sau va prefera un pedist? În condiţiile în care PSD sau PNL ar reuşi să se impună în faţa electoratului, este interesant de văzut dacă preşedintele va repeta gestul din 2004 şi va numi un alt premier decât cel al partidului sau alianţei care a câştigat scrutinul.

Dacă nominalizarea nu va proveni din PD-L, se vor declanşa frustrările şi nemulţumirile în tabăra partidului condus de Boc, putându-se ajunge chiar şi la o "lepădare" a pedeliştilor de preşedinte. Dacă el va numi un premier de la PD-L, va nemulţumi celelalte partide şi va duce la polarizirea completă a scenei politice.

Duel PDL-PSD pentru Bucureşti

Adriean Videanu şi Marian Vanghelie vor purta, cel mai probabil, bătălia pentru Primăria Generală a Capitalei. Derby-ul Videanu-Vanghelie s-a mai jucat o dată, având ca miză tot postul de primar general, din care a ieşit câştigător Videanu. Interesant este că nici unul dintre cei doi nu este anunţat drept candidatul oficial al partidului din care provine.

Ascensiunea lui Marian Vanghelie la şefia PSD Bucureşti, alături de atacurile constante la adresa lui Videanu, în raport cu care încearcă să-şi creeze o imagine de alternativă, sunt semne că primarul sectorului 5 ar fi interesat să devină primar general.

De partea cealaltă, Videanu pare să fie candidatul pe care PD-L va încerca să-l impună. La câteva zile după fuziunea dintre PD şi PLD, surse din noul partid afirmau că lui Videanu "i s-ar putea cere" să candideze pentru funcţia de edil-şef. În condiţiile în care în Bucureşti niciun candidat de stânga nu a reuşit să se impună, Marian Vanghelie are de dus o campanie extrem de dificilă. În plus, atacurile constante la adresa lui Videanu pot să îi fi tocit forţa primarului de la 5.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite