Antonescu, „lovit“ de Orban cu piscina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban şi Varujan Vosganian au fost singurii liberali care l-au criticat pe Crin Antonescu la Delegaţia Permanentă. Orban i-a reproşat eşecul USL în alegerile de la Neamţ şi programele de „doi lei“ promovate de Opoziţie în frunte cu Radu Mazăre, care vrea să finanţeze piscine.

În absenţa unor opozanţi ai alianţei cu PSD, precum  Călin Popescu Tăriceanu, Eugen  Nicolăescu sau Adriana Săftoiu, Crin Antonescu s-a confruntat, la Delegaţia Permanentă de la Mamaia, doar cu două voci critice - deputatul Ludovic Orban şi vicepreşedintele Varujan Vosganian. „Eu sincer, nu înţeleg artimetica USL. Eu am învăţat la matematică faptul că 35 plus 27 fac 62, nu 43", a punctat Orban făcând trimitere la scorurile iniţiale ale PSD şi PNL, comparate cu alegerile parţiale din Neamţ.

„Nu poţi să dai vina pe electorat pentru o nereuşită în alegeri, mai ales că dacă fiecare lider de la centru îşi lua câte o comună de care să se ocupe rezultatele erau altele", a adăugat fostul prim-vicepreşedinte. „Dacă merge în continuare aşa, USL nu o să ia niciodată 51%", a estimat Orban referindu-se la prestaţia publică „defensivă" a Opoziţiei. „Când lansăm şi noi propuneri sunt propuneri de doi lei. Cu «prima piscină» şi cu Mazăre, sigur pierdem puncte electorale. Mazăre are imagine în Constanţa, dar în res­tul ţării prestaţiile lui excentrice ne trag în jos", a comentat Orban, referindu-se la propunerea de finanţare a unor piscine, cuprinsă în programul USL pe turism şi susţinută recent de edilul social-democrat. El a mai reclamat faptul că, în timp ce vectorii de imagine ai partidului sunt marginalizaţi, la televiziuni apar „oameni despre care cei care se uită nici nu ştiu că sunt membri PNL".

Comentariul a atras replica lui Antonescu. „Cine nu e liberal dintre cei care apar la televizor? Cine sunt «adevăraţii liberali»", a întrebat Antonescu, care a adăugat că nu el face programul televiziunilor. Antonescu a ţinut să spună că, pentru fiecare lider politic există un început, şi că şi Orban a avut perioade când era mai tânăr şi avea nevoie de mediatizare pentru a deveni cunoscut.

Reproşurile lui Vosganian

Vicepreşedintele Varujan  Vosganian i-a reproşat şi el lui Antonescu că foştii miniştri ai Guvernului Tăriceanu (printre care se numără şi el - n.r.) nu sunt folosiţi drept vectori de imagine. Vosganian s-a plâns că de când el nu mai este consultat pe chestiunile economice partidul dă rateuri. Exemplul cel mai proaspăt a fost cel al lansării programului USL pe turism, Vosganian afirmând că omul desemnat de liberali să se ocupe de proiect (Alexandru Băşăianu, şeful PNL Suceava - n.r.) „nu are nicio legătură cu turismul, decât faptul că pleacă în concedii". În replică, Antonescu i-a spus lui Vosganian că dacă este nemulţumit poate cere un congres extraordinar  „şi o să vedem ce decizii se vor lua".

Cert este că niciun lider de filială, în afară de Teodor Atanasiu, care conduce PNL Alba, nu s-a raliat nemulţumiţilor. Preocupaţi de negocierile cu PSD pentru candidaturi, şefii de organizaţii au avut un apetit redus pentru polemicile provocate de nemulţumiţi.  „Am vrut să elimin speculaţiile că PNL s-ar putea rupe şi o bucăţică aşa să o ia seara pe la Cotroceni, ca să-l întâlnească pe domnul Băsescu sau, cine ştie, dacă dânsu-i cu nevasta, ceva consilieri", a explicat Antonescu invitaţia adresată eventualilor doritori de congres.

Pentru a întări ideea că în PNL nu sunt disensiuni, el le‑a mai transmis liberalilor că speculaţiile privind excluderea din partid a lui Dinu Patriciu sau a lui Andrei Chiliman n-au nicio acoperire în realitate. „Nu intenţionez să mă specializez în excluderi", a susţinut el. 

Oprescu, chemat să-şi asume sigla

Crin Antonescu a declarat că USL nu va susţine candidatura lui Sorin Oprescu pentru un nou mandat la Primăria Capitalei dacă acesta nu-şi va asuma politic sigla USL. „Ceea ce domnul Oprescu doreşte, şi ceea ce nouă ni se pare normal şi suntem gata să susţinem este condiţia sa de independent în sensul de a nu se înscrie în PSD, că a mai fost, sau în PNL, ceea ce nu-i putem pretinde pentru că a declarat că e un om de stânga. În ce priveşte asumarea politică a frontului USL, evident că e nevoie dacă suntem împreună", a comentat Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite