Băsescu: "Mâine la ora 10.00 voi anunţa viitorul premier"
0
La Palatul Cotroceni au loc, la această oră, consultări cu partidele politice pentru desemnarea unui nou premier. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor minorităţilor naţionale, alltele decât cea maghiară, numele noului premier va fi făcut public în această seară sau mâine dimineaţă.
UPDATE: Băsescu: Lista guvernului trebuie să fie gata până sâmbătă
Şeful statului a declarat că lista guvernului trebuie să fie gata până sâmbătă, pentru ca de luni să se facă demersurile pentru audierea miniştrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului. "Cei care au câştigat alegerile nu pot fi trimişi în opoziţie", a declarat Băsescu.
"Voi propune o formulă care să garanteze punerea în practică a programului pe care eu l-am promovat în campanie, având PDL-ul în spate", a precizat şeful statului, adăugând că soluţia de premier va veni de la PDL.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că partidul său are dreptul să numescă primul ministru.
UPDATE Geoană:"Prenmier desemnat de la PDL înseamnă vot împotrivă din partea alianţei PSD-PC"
"Domnul Băsescu a dorit să facă un "cadou otrăvit" când a vorbit de posibila numire a domnului Marian Sârbu într-un guvern pe care noi nu l-am susţine", a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană, precizând că alianţşa PSD-PC nu va vota un Guvern condus de un democrat-liberal.
UPDATE: Băsescu anunţă mâine, la ora 10.00, numele premierului desemnat
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat la începutul întâlnirii de la Cotroceni că este exclus sprijinul pentru un guvern condus de un premier din PDL, precizând că liderul PNL, Crin Antonescu, ar fi un bun premier şi o dovadă că s-a început un proces de reconciliere naţională. Liderul PSD a declarat că cel mai rău lucru care se poate face acum ar fi crearea unui guvern sprijinit de o majoritate fragilă.
"Cred cu tărie că, dacă dorim cu sinceritate reconciliere naţională, formula optimă, capabilă să lupte împotriva crizei, este o formulă cu o majoritate cât mai amplă", a spus Geoană.
Băsescu a precizat că pentru el desemnarea primul ministru este o problemă de încredere. "Eu am două experienţe neplăcute- un prim-ministru desemnat a considerat după doi ani că e bine să rămâi singur la guvernare, alta în care, din motive electorale, un partid a plecat în bloc de la guvernare", a spus Băsescu. El a adăugat că va merge "pe o formulă care să securizeze stabilitatea guevrnamentală". "Optez pentru un Guvern sigur"; a spus Băsescu.
"Mi-aş dori mult ca Marian Sârbu să fie ministrul Muncii în viitorul Guvern", a declarat şeful statului luându-i prin surprindere pe social-democraţi.
"Ştiu că marea problemă nu este trecerea guvernului, şi asta o ştim cu toţii. Cred că trebuie spijinită instalarea unui guvern până pe 25 decembrie", a adăugat şeful statului. "Rugâmintea mea este ca nimeni să nu se considere exclus de la putere şi nimeni să nu se considere aruncat în opoziţie", a adăugat Băsescu. Aceasta a precizat că probabilş mâine va anunţa numele premierului desemnat, înainte de a pleca spre Copenhaga.
UPDATE: Traian Băsescu: "Cred că este normal ca participarea la guvernare să fie în funcţie de ce a dat electoratul fiecăruia"
Băsescu şi-a reiterat dorinţa ca liberalii să participe la guvernare în funcţie de ce "a dat electoratul fiecăruia".
UPDATE: Antonescu: "Convingerea noastră este că nu ne vreţi în opozitie, nu ne vreţi la putere neapărat, ci ne vreţi colaboratori, şi, eventual complici la putere pentru dumneavoastra şi Partidul Democrat".
"Ne puteţi împiedica accesul la putere, însă, nu ne puteţi bloca accesul în opoziţie. Dumneavostră prezentaţi nişte riscuri la adresa statului de drept. Noi nu putem intra într-un sistem de putere în care să fie prezente aceaste riscuri", a adăugat Crin Antonescu.
Şeful statului a declarat că vede "o guvernare de dreapta ca soluţie politică".
UPDATE: Crin Antonescu (PNL): "La PDL ni s-a spus: vorbiţi la Cotroceni"
Liderul liberalilor a declarat înainte să intre la consultări cu şeful statului că răspunsul pe care l-au primit de la PDL în legătură cu propunerea de a sprijini un premier independent a fost: "Vorbiţi la Cotroceni".
UPDATE Relu Fenechiu (PNL): Noi am spus că am intra la guvernare dacă va fi un premier independent
Relu Fenechiu, unul dintre liderii importanţi ai PNL, a precizat că insistenţa pentru un premier independent ţine de dorinţa de a face parte dintr-un Guvern performant.
"Nu e vorba de ce vrem noi, e vorba de a fi parte dintr-un guvern performant", a declarat Fenechiu, înainte ca delegaţia PNL să intre la negocieri cu preşedintele Traian Băsescu. Potrivit acestuia, Călin Popescu Tăriceanu nu face parte din delegaţia care va discuta cu preşedintele Băsescu la Cotroceni.
UPDATE: Băsescu : "Am speranţa că se poate construi o majoritate care să preia şi din temele mele de campanie"
Şeful statului a declarat la începutul consultărilor cu UDMR că speră că se va construi o majoritate care să preia din temele sale de campanie, cum ar modernizarea statului român.
Preşedintele UDMR, Marko Bela a declarat că partidul său doreşte un guvern care să asigure stabilitatea şi care să adopte un plan de măsuri pentru relansarea economie.
Marko Bela a adăugat că, în principiu, sunt de acord cu o colaborare cu PDL-ul pentru formarea unui Guvern. Acesta a ţinut să precizeze că România are nevoie de un Guvern cu o puternică majoritate în Parlament, cu toate că orice guvern care va fi propus va obţine votul de investitură din partea Parlamentului.
Preşedintele Băsescu a precizat că nu şi-a pierdut speranţa că din noua majoritate parlamentară vor face parte şi liberalii lui Crin Antonescu
UPDATE Gabriel Oprea: Vom vota un guvern competent, fără nicio condiţie
Reprezentantul independenţilor, fostul PSD-ist Gabriel Oprea, a declarat că ei vor fi consecvenţi declaraţiilor anterioare şi că "vor vota un guvern competent, fără nicio condiţie".
UPDATE: PD-L îl va propune premier pe Emil Boc, surse
UPDATE: Băsecu: "Avem nevoie de un guvern sprijinit de o majoritate, şi nu de unul care doar să treacă, până la Crăciun"
După aproape de trei luni de lipsa de guvernare, nu mai putem amâna. Ne trebuie un guvern care să aibă majoritate în Parlament până la Crăciun", a declarat şeful statului la începutul discuţiilor cu grupul parlamentarilor independenţi.
"Măsurile sunt extrem de grele. Nu sunt o icoană pe care ne-a pus-o pe masă FMI, ci nevoi reale ale României", a adăugat Băsescu, referindu-se la reducerea cheltuielilor de stat şi a birocraţiei, punerea în aplicare a referendumului. "Am speranţa că grupul dvs se va constitui în acest grup pentru reformă, dacă vreţi", a mai spus Băsescu.
Deputatul Gabriel Oprea, coordonator al independenţilor din Parlament, a spus că în prezent grupul numără 25 de parlamentari, care sunt "consecvenţi" declaraţiilor anterioare. Oprea a spus că "doctrina grupului de independenţi se bazează pe interesul naţional". "Vom vota fără niciun fel de condiţie un Guvern competent", a mai spus Gabriel Oprea.
UPDATE: Pambuccian: Sprijinim un guvern politic
"Ideea de guvern politic mi se pare importantă, doarece trebuie ca guvernarea în următorii doi ani şi jumătate, care vor fi unii grei, să fie asumată politic. Probabil că în aseara asta sau mâine dimineaţă vom afla numele primului ministru desemnat de preşedinte", a declarat după negocierile de la Cotroceni reprezentantul grupului minorităţilor naţionale alta decât cea maghiară
UPDATE: Pambuccian de la grupul minorităţilor: Vom sprijini orice formulă care asigură stabilitatea
Au început negocierile pentru desemnarea unui nou prim ministru, din moment ce Liviu Negoiţă şi-a depus mandatul. Primii care au intrat la negocieri la Palatul Cotroceni au fost minoritarii. Reprezentantul grupului minorităţilor, altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, a declarat că prin retragerea lui Klaus Johannis au revenit la situaţia anterioară de imparţialitate şi de sporijinirea unei formule care să asigure stabilitatea politică. Şeful statului a reafirmat faptul că România va avea un guvern înainte de Crăciun.
Antonescu a mai spus că primul principiu al Hotărârii adoptate recent de PNL, care se referă la faptul că "un Guvern este generat şi este expresia de voinţă a unei majorităţi parlamentare", nu este respectat de PDL. El a mai spus că PNL are o evaluare despre trecutul relaţiei dintre cele două partide, care este una fermă. "PDL are posibilitatea aritmetică de a face un Guvern dacă pornesc de la ideea că preşedintele şi partidul iau tot. Putem discuta despre un Guvern la care să participăm şi noi şi domniile lor doar dacă se face un compromis onest între cele două Românii", a mai spus liberalul.
Liderul PDL Emil Boc a refuzat să spună concluziile întâlnirii, mărginindu-se să spună doar că cele două partide au multe lucruri în comun şi că discuţia a fost "clarificatoare".